Harmonik üreten yüklere ait yaygın olarak kullanılan modellerin uygulaması - Kılıç, Özgür (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2006)
Günümüzde, yarı iletken teknolojisi temelli cihazların kullanımındaki artışabağlı olarak akım ve gerilim dalga formundaki bozulmalar güç sistemlerinin verimliişletilmesi bakımından olumsuz değerlere ulaşmıştır. Bozulmuş akım ve gerilimdalga formunun bulunduğu güç sistemlerinin planlanması ve dizaynında harmonikdomeni temelli analizler önem kazanmıştır. Harmonik domenindeki analizlerinbaşarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ise güç sistemi elemanlarının gerçeğe enyakın biçimde modellenmesine bağlıdır.Bu çalışmada; harmonikler ve güç sistemlerine etkilerine genel bir bakışyapılmış, Sabit Akım Kaynağı ve Norton modelleri incelenmiş, test sistemi tanıtılmışve bu test sisteminde yapılan ölçümlere göre yük modelleri oluşturulmuştur.Harmonik yük modelleri olan Sabit Akım Kaynağı ve Norton Modelinin geçerliliğiölçümsel analizlerle incelenmiştir.Sonuç olarak; her iki modelin harmonik analizlerinde küçük yüzdelerde hatalaryaptıkları ölçümsel sonuçlarla teyit edilmiştir. Bununla birlikte bu tip analizlerdeSabit Akım Kaynağı modeli kullanımı daha az ölçümsel bilgi ve hesaplamagerektirdiği için Norton modeline göre daha uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Depending on the increase in using of today?s semiconductor based devices;distortions in current and voltage waveforms have reached significant levels.Therefore, for planning and design of power systems that contain distorted currentand voltage waveforms, harmonic domain based analysis has gained a greatimportance. In order to perform harmonic domain analysis successfully, powersystem components should accurately be modelled for representation of real systems?conditions.In this thesis, harmonics and their influences on power systems wereexamined, in general. Furthermore Constant Current Source and Norton models wereexamined, test system was described and load models were formed according tomeasurements obtained by means of this test system. Moreover, validity of harmonicload models (Constant Current Source and Norton Models) were examined andcompared with measurement analyses.Finally, both models belonging to harmonic producing loads can easily beused for harmonic analysis. It can clearly be seen from the results that both modelshave minor percentage errors in comparison to the real conditions. Consequently,because of its simple usage, Constant Current Sources can be preferred than Nortonmodels.
An application of the models commonly used for harmonics-producing loads
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering