Poliüretan köpüklere ekmek mayası immobilizasyonu - Akpınar, Aişe (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2004)
Saccharomyces cerevisiae invertaz endüstriyel enzimler arasında en önemli olanıdır ve endüstride siderozdan invert şeker üretiminde kullanılmaktadır. Bu çalışmada poliglutaraldehitle Saccharomyces cerevisiae ekmek mayası hücrelerinin poliüretan köpüklere kovalent bağlanarak %75 verimle immobilize edilmiştir, immobilize ve serbest enzim için optimum pH 4,5 'tur. immobilize ve serbest enzim için optimum sıcaklık 55°C'dir. Kinetik sabitler (Km ve Vmax) serbest invertaz için 43,9 mM ve 9,3 mmolFru/dak.mg maya, immobilize enzim için 68,8 mM ve 6,8 mmolFru/dak.mg maya olarak bulundu, immobilize enzim 30 tekrar kullanım ve 30 gün boyunca aktivitesini korumuştur.

Saccharomyces cerevisiae invertase is one of the most important industrial enzymes used for industrial production of invert sugar from sucrose. In this study, Saccharomyces cerevisiae bakers'yeast cells immobilized covalently in poliurethane foam by polyglutaraldehyde resulted in %75 activity yield. The optimum pH value for immobilized and soluble enzyme were 4,5. The optimum temperatures for immobilized and soluble enzyme were 55°C. Kinetic parameters (Km and Vmax) for soluble enzyme were 43,9 mM ve 9,3 mmolFru/min.mg yeast respectively, whereas Km and Vm for immobilized enzyme were 68,8 mM ve 6,8 mmolFru/dak.mg yeast respectively. Immobilized enzyme retained its activity during 30 batch reaction and 30 days.
İmmobilization of bakers' yeast in polyurethane foam
Keywords: Kimya; Chemistry