SAHİPLİK YAPISININ KURUMSAL YÖNETİM DERECELENDİRME NOTUNA ETKİSİ: BİST’TE BİR UYGULAMA - Özer, Gökhan; Çelik, Beylem (My University, 2023)
Bu çalışmada, şirketlerin sahiplik yapıları (kurumsal sahiplik ve şahıs sahipliği) ile kurumsal yönetim derecelendirme notu arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu kapsamda, 2007-2018 yılları arasında BİST’te kurumsal yönetim endeksinde işlem gören 47 şirket içerisinden finansal şirketler çıkarılmış olup finansal olmayan şirketlerden elde edilmiş 247 adet gözlem kullanılarak doğrusal regresyon analizi yapılmış ve şirketlerin sahiplik yapılarının şirketlerin kurumsal yönetim derecelendirme notu ile ilişkisi test edilmiştir. Bulgular, kurumsal sahipliğin ve şahıs sahipliğinin kurumsal yönetim derecelendirme notu ile pozitif ilişkili olduğunu göstermektedir. Başka bir ifade ile şirketlerin sahiplik yapılarındaki şahıs sahiplik oranları ve kurumsal sahiplik oranları arttıkça kurumsal yönetim derecelendirme notları da artacaktır. Elde edilen bu sonuç ile şirketlerin sahiplik yapılarının kurumsal yönetim derecelendirme notu üzerinde etkili olduğu görülmektedir.
Keywords: İşletme