Lazer tarayıcı sistemlerde fotogrametrik görüntü üretiminin hızlandırılmasına yönelik bulanık mantık algoritmaları uygulaması - Uygur, Emin (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2011)
Günümüzde Laser Tarayıcı (YLT) sistemler, dökümantasyon çalışmalarında daha sık kullanılır hale gelmiş ve ölçeğe bağlı kalmaksızın modelleme yapılabilen bir alternatif yöntem olmuştur. Fotogrametrik olarak bu çalışmalarda nokta bulutuna bağlı resim verisinin üretilmesi için nokta verisi bulutu içerisinde ayrıştırma yapmak gerekmektedir. Bu ayrıştırma çalışmasının farklı yöntemlerle hızlandırılması ve otomatik hale getirilmesi gereklidir.Bir yersel laser tarayıcı basitçe motorize bir total station olarak tanımlanabilir. Taranacak nesnenin yüzey verisini, üç boyutlu koordinatlardan oluşan bir nokta bulutu olarak elde etmektedir. Tarama işlemi, saniyede binlerce noktanın x,y,z koordinatlarına ulaşılacak şekilde otomatik olarak yapılmaktadır. Buna ek olarak tarayıcı sistemde kamera bulunuyorsa ölçülen noktalara renk değeride atanabilir. Bu tür aletler genellikle üç boyutlu modelleme, kültürel varlıkların belgelenmesinde, planlama çalışmalarında, deformasyon ölçmelerinde ve diğer ölçme uygulamalarında kullanılmaktadır.Bu çalışmada, bulanık mantık yaklaşımıyla farklı derinliklere ait farklı yüzeylerin otomatik olarak ayrıştırılması yapıldı. En uygun yaklaşım modelini belirlemek için Matlab 7.0 daki tüm bulanık mantık üyelik fonksiyonları aynı very kümesi ile test edildi. Gauss2mf üyelik fonksiyonu bunların içerisinde en iyi ayrıştırma sonucunu veren fonksiyon oldu.Çalışma sonunda elde edilen sonuçların avantajları ve dezavantajları tartışılıp yormnlandı.

Nowadays, Terrestrial Laser Scanners (TLS) have been frequently used in three dimensional documentation studies and become alternative method for three dimensional modeling without scale deformation. In the study, point cloud data segmentation must has been used for photogrammetrical image data production from laser scanner data. This segmentation study has been distinct methods for automatisation.A terrestrial laser scanner has been simply explained a motorize total station. It has gains the three dimensional surface data as three dimensional coordinate point cloud from the object which has scanned. It has gains the three dimensional surface data as three dimensional coordinate point cloud from the object which has been scanned. This scanning process has been automatically done within x, y, z coordinates of more than thousand point in a second. Moreover, if the scanner has a camera the every points has a color data. This kind of terrestrial laser scanners have been generally used in the cultural heritage documentation and deformation measurement studies in three dimension.In this study, fuzzy logic approach has been used for the automatic segmentation of the different surfaces which different depth from the instrument. The approach model of fuzzy logic functions have been tested with all Matlab 7.0 fuzzy logic functions. Gauss2mf membership functions algorithm has been tested with original data set and this method has been represented as very good results between all methods.As a result of the study, testing results of point cloud data set have been argued and commented with all adventaged and disadventaged in the result section.
In systems of laser scanner, fuzzy logic algorithmes application for approach frequently of photogrammetric image production
Keywords: Jeodezi ve Fotogrametri; Geodesy and Photogrammetry