Kaynak Tabanlı İşletme Yetenekleri Ölçeği Geliştirilmesi ve Doğrulanması - Acar, A.Zafer; Zehir, Cemal (My University, 2007)
Kaynak Tabanlı Görüş (KTG) işletme yeteneklerini, rekabet avantajı yaratmak için stratejik seviyede önemli ve firmaların faaliyetlerini etkin olarak koordine etmelerine imkan sağlayan beceri ve bilgi demeti olarak tanımlanmaktadır. KTG teorisinin takipçisi araştırmacılar tarafından, işletme yeteneklerinin performans ve rekabet avantajıyla olan ilişkileri birçok kez test edilmiş ancak birbirlerinden farklı sonuçlar elde edilmiştir. Bunun nedenlerinden birisi işletme yeteneklerine ait geçerliliği ve güvenilirliği ispatlanmış bir araştırma ölçeğinin bulunmayışıdır. Bu konudaki çalışmalara katkı sağlamak amacıyla geliştirilen işletme yetenekleri ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirliği 379 işletme yöneticisinden toplanan veriler kullanılarak doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. Sonuç olarak yedi boyutlu bir işletme yetenekleri ölçeği elde edilmiştir.
Keywords: İşletme