Fe3+ ve Cr3+ ile katkılandırılmış TiO2 (rutile) kristalinin EPR tekniği ile incelenmesi - Güler, Sümeyra (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2004)
Elektron Pramanyetik Tekniği ile krom katkılı rutile, TİO2 tek kristali incelenmiştir. Spektrumlar X bandda (9.8 GHz) kaydedilmiştir. Elde edilen spektrumlarda, rutile içerisinde Fe3+ ve Cr3' iyonlan gözlenmiştir. Demir ve krom ile katkılı rutile (TİO2) örneğinde Ti4H iyonlarının yerini Fe3+ ve Cr3'. iyonları alır. Spin Hamiltonieni, aşın ince yapı etkileşmesi ihmal edilerek, manyetik alan bağlı terim ve sıfir alan yarılma terimi olmak üzere iki terimden oluşur. Hamiltonien, \i = pH.g.S + D(S2z -35/12) + E(,Vr2 -S2v) + (ol(>){S* +S*V + S* -707/16) +(7/36)x F[S4Z -(95/14)S2 +81/16] olur. Burada S, Sx, Sy Sz spin operatörleridir. D, E, g, a ve F deneysel olarak belirlenen Hamiltonien parametreleridir. Cr3^ için Hamiltonien ifadesi yukarıdaki Hamiltonien' in sadece birinci, ikinci ve üçüncü terimlerini içerir. Deney sonuçlarında belirlediğimiz bu parametreler; Fe3+ için: D=7230 G, E=740 G, g=2, a=-300 G, F=240 G. Cr3+ için D=7200 G, E=1400Gveg=l,98.

İft Chromium-doped the single crystals rutile, TİO2 have been investigated by J Electron Paramagnetic Resonance (EPR) technique. Spectrums were recorded af X band (9.8 GHz). The result of recorded spectrums, we have observed in rutile Fe3' ions and Cr3+ ions. Iron and chromium in doped rutile (TİO2) has substituted for Ti4f ions as Fe3f and Cr3+. The spin Hamiltonian includes two terms which magnetic field depent term and zero-field term,without hyperfine splitring. Hamiltonian H = pH.g.S + D($; -35/12) + £(.S;2 -S;) + {al(>){Sl +S4Y +S' -707/16) +(7/36)x/«"[s? -(95/14).S'22 +81/16] where S, Sx, Sy Sz are spin operators, g, D, E, a, ve F are the experimentally determined spin-Hamiltonian parameters. For Cr3', first, second and third terms used. The result of experimantally data, spin-Hamiltonian parameters have described. These are; For Fe3+: D=7230 G, E=740 G, g=2, a=-300 G, F=240 G. For Cr3+ D=7200 G,
Fe3+ ve Cr3+ doped the single crystals rutile, TiO2 have been investigated by Electron Paramagnetic Resonance (EPR) technique
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering