Yerel yönetimlerde ücret yapısı ve iş değerlemeye bağlı olarak yeni ücret sisteminin kurulması - Keleş, Kasım (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2000)
Verimlilik ve buna bağlı olarak iş doyumunun iş görenlerde çalışma aktivitesinin arttırılması için, işletmelerde tutarlı ve kabul edilebilir bir ücret politikasının oluşturulması gelmektedir. Bu çalışmanın amacı yerel yönetimlerde, yani belediyelerde ücret konusu, diğer bir deyişle var olan ücret politikalarının personeli nasıl etkilediği, diğer taraftan da var olması gereken ücret politikalarının ortaya çıkartılmasıdır. Yerel yönetimlerde iş tanımları, iş analizleri ve iş değerlemeleri yeni yeni gündeme gelmektedir. Tutarlı bir ücret politikasının oluşturulmasında her şeyden önce belediyelerin yeniden re organizasyona tabi tutulmaları ve ademi merkeziyetten uzaklaşarak yerinden yönetimle konuya eğilmeleri gerekmektedir. Belediyelerde tutarlı bir ücret politikasının olması çalışanların sosyal ve ekonomik anlamda hak 'ettikleri ücretlerin verilmesi onların işe kendilerini daha iyi adepte etmelerine imkan tanıyacaktır. Eşit işe eşit ücret ve aynı zamanda memur işçi ayrımından kaynaklanan ücret farklılığı aşıldığı takdirde belediyelerimiz çok daha* verimli-etkin hizmetler üretebileceklerdir. Bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ücret ve ücretin genel tanımları, ikinci bölümde ücret yönetimi ve ücretlendirmenin yanı sıra işletmede ücret politikasını, üçüncü bölümde iş analizi ve iş değerleme dördüncü bölümde ise Pendik Belediyesinde uygulanan ücret yapısı incelenmiş ve uygulamaya yönelik olarak iş değerlemeye bağlı yeni bir ücret modeli önerisi geliştirilmiştir. Sonuç ve değerlendirme kısmında ise tüm elde edilen veriler değerlendirilmiş ve yeni bir model yeni bir ücret sistemi ortaya konmuştur.

To increase both performance and job satisfaction in the work place a Consistent and a logical salary structure should be established. The Purpose of this study is to look at current local municipality salary Structures and to offer ways for improving these structures. In local authorities job description, analyses and evaluation have only Recently come on to the agenda. In the development of consistent salary Scales the reorganisation of local municipalities and a moving from Centralised systems is called for. Creating a consistent salary structures, wich take into account the social And economic criterion of employees, shold enable greater productivity İn the work place. This thesis contains four parts including a general look at the subject of Salaries; Salary management; Salary strategies; Job analysis and evaluate; One implementation which is made in Pendik municipilate. The final section of this study offers suggestions and new models based On the findings of the study.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kamu Yönetimi; Public Administration; İşletme