Öğrenme yönelimi, pazar yönelimi ve yenilikçilik ilişkisinde kalite yöneliminin rolü - Ertokatlı, Dilek (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2007)
Öğrenme yönelimi, pazar yönelimi ve yenilikçilik ilişkisinde kaliteyöneliminin rolüYazar adı :Dilek ErtokatlıBu çalışmanın ilk amacı, pazar yönelimi, öğrenme yönelimi, kalite yönelimi veyenilik yapısının güvenilirliğinin ve geçerliliğinin, Gebze ve stanbul civarındaki işletmelerdearaştırmaktır. kinci amacı ise kalite yöneliminin pazar ve öğrenme yönelimi yenilikçilikilişkisinde bir ara değişken etkisi yapıp yapmadığının belirlenmesidir.Araştırma anketi Gebze ve stanbul'da bulunan 255 adet küçük ve orta boy firmayagönderilmiş, 141 firmadan adet anket alınmıştır. Ankete katılanlar uzman, orta ve üst kademeyönetici statüsündedirler.Bu araştırmada pazar yönelimi, öğrenme yönelimi ve kalite yöneliminin yenilikperformansı ve firma genel performansına olan pozitif etkileri gözlenmiştir. Benzer bulgularliteratürde de farklı araştırmalarda da ortaya koyulmuştur.Araştırmamızda kalite yöneliminin ara değişken etkisi de gözlemlenmiştir. Bubağlamda kalite yönelimi, öğrenme ve pazar yönelimlerinin yenilik performansına olan pozitifetkisinde güçlü bir ara değişkendir.

The role of the quality orientation in the relatıon of market orientation,learning orientation and innovativeness.Author : Dilek ErtokatlıTesting the reliabilty and validity of the market orientation, learning orientation,quality orientation and innovation relation at the firms around Gebze and Istanbul is the firstobjective of this study. Testing the validity of mediating effect of the quality orientation inthis relation is the second objective.The research questionnaire has been send to 255 small and medium sized companies inGebze and stanbul and 141 responses has been received. The positions of the participants arespecialists, middle managers and top managers.The positive effects of the market orientation, learning orientation and quality orientationon the innovation performance and general performance of the companies has been observedin this research. Similar findings are found in different researchs in the scientific literaturealso.The validity of mediating effect of the quality orientation in the market orientation,learning orientation and innovation relation has been found too. In this respect, qualityorientation is a significant mediating variable in the positive relation of market orientation andlearning orientation on the innovation.
The role of the quality orientation in the relatıon of market orientation learnıng orıentatıon and innovativenesa.
Keywords: İşletme; Business Administration