İstanbul ili evsel arıtma tesisleri çamur miktarlarının tespiti ve değerlendirilmesi - Tural, Yunis (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2011)
Hızla artan sanayileşme ve nüfus ile birlikte çevre kirliliği büyük mertebelere ulaşmış olup, dünya devletlerinde çevre kirliliği ve çevre sağlığı ilgi odağı olmuş ve tedbirler alınmaya mecbur kalınmıştır.Türkiyenin en büyük ili olan İstanbul, yoğun sanayisi ve iş imkanları nedeniyle sürekli göç alan, nüfüsu sürekli artan illerimizin başında gelmektedir. Artan nüfusla birlikte evsel nitelikli atıksu miktarı hergeçen gün artmış ve zamanla bunların alıcı ortamlara deşarjının önemli kirlilik problemlerine yol açtığı görülmüştür. İSKİ 2560 sayılı İSKİ'nin kuruluş kanunu ve ilgili kanunlarla ?İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek ve bu amaçla gereken her türlü tesisi kurmak, kurulu olanları devralmak ve bir elden işletmek?? bölge içindeki su kaynaklarının deniz, göl, akarsu kıyılarının ve yer altı sularının kullanılmış sularla ve endüstri artıkları ile kirletilmesini, bu kaynaklarda suların kaybına yada azalmasına yol açacak tesis kurulmasını ve bu tür faaliyetlerde bulunulmasını önlemek, bu konuda hertürlü teknik, idari ve hukuki tedbiri almak yetkisi ve sorumluluğu nedeniyle İSKİ evsel atıksularla ilgili biyolojik ve ileri biyolojik arıtma tesisleri kurmuştur. İstanbulda evsel nitelikli atıksuların arıtımı ile ilgili 20 adet (9 adet ön arıtma hariç) arıtma tesisi mevcuttur. Bunların her biri belli bölgelerin evsel atıksularını arıtmakta ve arıtılmış sular tekrar alıcı ortamlara deşarj edilmektedir. Arıtma tesislerinin bir yan ürünü olan arıtma çamurlarının miktarıda artan nüfusla birlikte sürekli artmaktadır.Bu çalışmada, İstanbul ilinin evsel nitelikte arıtma tesisleri kısaca tanıtılarak bu arıtma tesislerinin çamur miktarları toplamı tespit edilecek ve çamur arıtımı ve uzaklaşırma yöntemleri ele alınacaktır. Ayrıca alternatif arıtım ve uzaklaştırma yöntemleri tartışılarak, değerlendirmeler yapılacaktır.

Environmental pollution has reached to high degrees in connection with the increasing industrialization and population and environmental pollution has become the center of interest in the world countries, and therefore some steps had to be taken.Istanbul is the biggest city of Turkey, the population of this city and migration to this city is growing continuously because of its intense industry. The quantity of domestic wastewaters have been increasing day to day according to the increasing population and the discharge of these wastewaters to the receiving environments has been causing considerable pollution problems. According to the ISKI Foundation Law topic 2560 and related laws, ISKI has got the responsibility to carry out the water and sewerage services of Istanbul Metropolitan Municipality and therefore construct and operate the required facilities for this purpose.ISKI has built biological and advanced biological treatment plants for domestic wastewaters to prevent the coasts of seas, lakes, rivers and underground waters from being polluted with the industrial contaminants and to prevent the water loss in these resources.In Istanbul there are 20 wastewater treatment plants (except for 9 pre-treatment plants) for the treatment of domestic wastewaters. Each of these plants treat the domestic wastewaters of particular districts and treated waters are discharged to the receiving environments. The amounts of purification sludges are growing continuously in connection with the increasing population.In this study, the domestic wastewater treatment plants of Istanbul city will be presented briefly and furthermore the total amount of purification sludges in these treatment plants will be determined, the methods of sludge treatment and sludge removal will be discussed. Alternative treatment and removal methods will be also discussed and evaluation analysis will done.
The determination and evaluation of purification sludge amounts in domestic wastewater treatment plants of the city Istanbul
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering