Pentaeritritol Etoksilat Esaslı Amfifilik Jeller: Sentezi, Karakterizasyonu Ve Sisme Özelliklerinin Incelenmesi - Kızıl, Soner (My University, 2017)
Projenin amacı; pentaeritritol etoksilat makromonomerlerinin, alkil köprülü organosilan kaynagı monomerler (1,8-bis(trietoksisilil)oktan (BTESO)) ile çapraz baglı hale getirilip bir seri amfifilik jel sentezlenmesidir. Amfifilik jeller; kısmen yüksek sıcaklıkta, herhangi bir katalizör, baslatıcı veya ek maliyet gerektiren ajanlar kullanılmaksızın solventsiz ortamda bulk polimerizasyonu ile sentezlenmistir. Sentezlenen amfifilik polimerik jellerin yapısal karakterizasyonu; FTIR, katı hal 13C ve 29Si CPMAS NMR ve elementel analiz kullanılarak aydınlatılmıstır. Elde edilen polimerik jellerin termal özellikleri ise termal gravimetrik analiz (TGA) kullanılarak incelenmistir. Hidrofobik ve hidrofilik birimlere sahip olan amfifilik polimerik jellerin su ve farklı özelliklerdeki organik sıvılar içindeki sisme davranısları incelenmistir. Elde edilen sonuçlara göre, sentezlenen amfifilik jellerin hem polar hem de nonpolar çözücüler içinde yüksek solvent absorblama kapasitesine sahip oldukları belirlenmistir.
15.02.2017
Keywords: Amfifilik jel; çapraz baglı polimer; organojel; sorbent; Pentaeritritol etoksilat; hidrojel