GÜTSEL ÖZDEŞLEŞME VE ÖRGÜTSEL SİNİZM ARASINDAKİ İLİŞKİ: ULUSAL YAZINDA BİR META-ANALİZ ÇALIŞMASI - Aksoy Kürü, Seval (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel sinizm arasındaki ilişkiyi ulusal yazında incelemiş olan bireysel çalışmaların toplam etki büyüklüğünü meta-analize yöntemi yardımıyla tespit etmektir. Bu amaçla, belirlenen anahtar kelimelerle bireysel çalışmalar taranarak 13 bireysel çalışmadan elde edilen veriler (n=3341) Comprehensive Meta Analysis (CMA) yazılım programında rastgele etki modeliyle test edilmiştir. Sonuçlara göre, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel sinizm arasındaki ilişki düzeyini gösteren etki büyüklüğünün orta düzeyde (EB=-0,301, p<0,005) olduğu görülmüştür. Bireysel çalışmaların %95 güven aralığındaki etki büyüklükleri, alt ve üst limit aralıkları (-0,474) ile (-0,107) arasındadır. Yayın türü, yayın yılı, örgütsel özdeşleşme ölçekleri, örgütsel sinizm ölçekleri ve bireysel çalışmaların yapıldığı sektöre göre farklılık olup olmadığını test etmek amacıyla moderatör analizleri de yapılmıştır. Ulusal yazında örgütsel özdeşleşme ve örgütsel sinizm arasındaki ilişki kapsamlı olarak sunulmaya çalışılmıştır.
Keywords: Örgütsel sinizm; Örgütsel özdeşleşme; meta-analiz