Coğrafi Bilgi Sistemleri Ulusal Meslek Standartları ve Yeterliliklerinin Uluslararası Beklentiler Kapsamında İrdelenmesi - Aydinoglu, Arif; Öcalan, Taylan (My University, 2017)
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), günümüzün hızla değişen şartlarında kendini sürekli olarak yenilemek zorunda olan, coğrafi bilgi üretimi ve yönetimi ile ilgili birçok meslek disiplininde kullanılan bir alandır. Hayat boyu öğrenmeyi desteklemek olgusu kapsamında, Avrupa ile entegreli olarak Türkiye'de uygulanan ulusal mesleki yeterlilikler kapsamında, CBS alanında CBS Operatörü Seviye-4 ve Seviye-5, CBS Uzmanı Seviye6 Ulusal Meslek Standartları (UMS) ve Ulusal Yeterlilikleri (UY) hazırlanarak yasallaşmıştır. Genel anlamda sınav ve belgelendirme süreci için esas olan CBS ulusal yeterlilikleri; iş sağlığı ve güvenliği, çevre koruma önlemleri, kalite yönetim sistemi ve iş organizasyonu konuları ile teknik organizasyon (yazılım ve donanımları hazır hale getirme, verileri düzenleme ve hazırlama, raporlama ve sunma, mesleki gelişim faaliyetlerine katılma vb.) başlığı altında ifade edilen öğrenme çıktılarından oluşmaktadır. CBS alanında ulusal olarak tanımlanan bu yeterliliklerin, özellikle CBS Uzmanlığı kapsamında irdelendiğinde uluslararası düzeyde kabul görmüş \"GIS&T Body of Knowledge\" içeriğine göre dikkate alınması gereken bazı hususlarının olduğunu gözlemlenmiştir. Bu irdelemede özellikle CBS alanındaki çok yönlü gelişmeler dikkate alındığında gelişen sektör ihtiyaçlarına ve çok disiplinli yapıya uyum, veri yönetimi ve web teknolojileri alanında farklılaşan yeterliliklerin geliştirilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. Ayrıca CBS uzmanlığı için teorik ve performansa dayalı teknik yeterliliklerin yanısıra, eğitim ve mesleki deneyimin dikkate alınmasını ve detaylandırılmasını gerektiren hususların bulunduğu belirlenmiştir
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik; Coğrafya