Oyunların Değişik Alanlarda Kullanım Geçerliliği ve Simülasyon Yaklaşımı - Kazan, Halım; Ergülen, Ahmet (My University, 2006)
Günlük hayatta pek çok karmaşık yada içinden çıkılması zor olan problemlerle karşılaşırız. Bu tür problemlerin üstesinden gelmenin değişik yolları vardır. Bu yollardan biriside simülasyon yaklaşımıdır. Simülasyon yaklaşımıyla gerçeğin basitleştirilmiş bir modeli kurularak, basitleştirilmiş modelden bilgi elde edilir. Elde edilen bilgiler gerçek probleme uygulanarak problem çözülür. Araştırmacı, hedeflemiş olduğu araştırmasında istediği bilgiyi elde etmek için, araştırma sorularını cevaplamada oyuna başvurabilir. Oyuna başvurma işleminde çeşitli yaklaşımlar yada yöntemler kullanılır. Bu çalışmada; simülasyon yaklaşımı ve geçerlilik kavramları üzerinde durularak, bir araştırma aracı olarak oyun, bir üretim aracı olarak oyun, bir öğretim aracı olarak oyun ve oyunların tehdit edilmesi konuları simülasyon yaklaşımı ve geçerliliği araştırıldı. Üzerinde durulan oyunların geçerliliğini ve tasarım sürecini göstermek için matematiksel oyun yaklaşım(Yoshinobu Teraoka ve Yasuyoshi Yamada’s 1995:59-67) modellerinden faydalanıldı. Tehditleri önlemek için öneriler sunuldu.
Keywords: Üretim; benzetim; eğitim; inceleme; oyun; tasarım; tehdit