Yüksek hız presi tasarımı - Özkal, Pelin (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2005)
Ekstrüzyon, enjeksiyon, kaynak, döküm, talaşlı imalat gibi üretim yöntemleri üretim mühendisliğinde makine mühendislerinin yaygın olarak kullanıldığı vazgeçilmez yöntemlerdir. Presler, bu imal usulleri içinde de önemle yerlerini almış bulunmaktadır. Öz olarak, presler, belli bir kullanım elemanının imalatı için kullanılabildiği gibi sanayi elemanı olarak kullanılacak elemanların yapımında da kullanılabilmektedirler. Preslerin kendi içinde farklı tipleri mevcuttur. Bu tip makinalarda basınç uygulama esastır. Bir başka deyişle, presler, genel olarak basınçla şekil verme makinalarıdır. Bu Yüksek Lisans tezinde, imalat teknolojisinde önemli bir yeri olan preslerden özel bir pres olan yüksek hızlı eksantrik prese ilişkin bir tasarım yapılması amaçlanmıştır. Bu şekilde, bir eksantrik presin tasarımında önemli olan parametre ve hesaplamalarla uygulamalı bir tez yapılması hedeflenmiştir. Öncelikle, eksantrik preslerin dövme basma makinaları içinde yeri üzerinde durulmuştur. Bu Yüksek Lisans Tezi içinde eksantrik preslerin özellikleri, mekanik presler başlığı altında, elemanlarıyla birlikte tanıtılmıştır. Ayrıca hidrolik presler ile karşılaştırmalarına yer verilmiştir. Pres tasarımının gereçeklenebilmesi için öncelikle, pres kuvveti belirlenerek seçilmiştir. Sanayinin talebi de göz önüne alınarak, pres nominal kuvveti olarak 20 ton belirlenmiştir. Takiben, pres elemanlarının uyumlu şekilde seçilmesine geçilmiştir. Bu bağlamda, preslerin kullanım şekilleri ve önemli kısımları incelenmiş ve bu preslerin kullanımı için gerekli şekiller tez içinde verilmiştir. Bu Yüksek Lisans Tezi gerçekleştirilirken, CAD-CAM programlarından yararlanılmıştır. Tüm bu çalışmalar sonucundaulaşılan sonuçlara ilişkin olarak eksantrik pres boyutlandırmaları yapılmıştır. Söz konusu tasarımlanan 20 tonluk yüksek hız presinin ilgili ve önemli ölçüleri, Yüksek Lisans Tezi ile birlikte verilmektedir.

Extrusion, injection, welding and casting are important manufacturing techniques for the industry and mechanical engineers are used them worldwide. Presses are important machines for the manufacturing and related methods. So, shortly, they can be used for the special manufacturing process, but also they can be used for the manufacturing of the industrial products. Presses have different types and the application and the press is the main process for them. So the presses, generally the forming machine by using press application. In this thesis, it is aimed to design an high speed eccentric press that has an important and a special place in the machines. So, the purpose of the thesis is an industrial appliacable study with its important parameters and related calculations. At first, the place of the presses in the machines are described and press classifications are given. Furthermore, the eccentric presses are informed with their elements in detailed and their comparisons with hidrolic press is given. For the design of the press, its nminal force was selected firstly. The pres is determined according to the industrial demand as 20 tons capacity. Then, the press elements were selected. Hence, press parts are determined in details and related schedules had given in the study. During the thesis study, CAD-CAM programming were used. In the result of the calculatios, drawings of the press could be done sensitively.
High speed press design
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği; Industrial and Industrial Engineering