İş kazalarını önlemede eğitimin önemi ve otomotiv sektöründe bir uygulama - Bayır, Murat Baha (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2001)
Kuruluşların.yasalar ve iş etiği açısından, çalışanların iş güvenliğini sağlama ve çalışma koşullarının personelin sağlığını tehlikeye sokmaması konusuna özen gösterme sorumluluğu vardır. İş güvenliği ve işçi sağlığına gösterilen önem iş gücü kayıplarını minimuma indirerek işletmenin verimli çalışmasını sağlayan bir kavram olarak, iş yaşamının vazgeçilmez bir öğesi haline gelmiştir. İş güven liği sağlamanın ve işçi sağlığını korumanın çeşitli yöntemleri vardır. İlk yöntem yasal zorunlulukların yerine getirilmesi için, yasanın emrettiği maddelere, kesin olarak uyulması ve gereğinin tek tek yerine getirilmesi, ilgili düzenlemelerin ödünsüz takibidir. İkinci yöntem, iş risklerini azaltmak hatta tamamen yok etmek için oluştu rulmuş, güvenlik yönetimi sistemi ve buna bağlı olarak işletme tarafından belir lenmiş yazılı kurallar veya işletme kültürünün oluşturduğu düzenlemeler olarak açıklanabilir. Bir üçüncü yöntem ise işletme çalışanlarını koruyucu ve direkt insan sağlığına yönelik tedbirler almak ve sosyal yönü ağır basan bir sistem uygulayarak iş güvenliğini sağlamak olarak özetlenebilir. Bu tez, bir işletmenin yaşaması için gerekli insan kaynağını en etkin biçimde kullanarak,iş güvenliği ve işçi sağlığının sosyal, hukuksal ve felsefi boyutları da göz önüne alınarak hazırlanmıştır. Bu tezin hazırlanmasında Chrysler Kamyon A.Ş de bazı araştırmalar ve gözlemler yapılmıştır.

Organizations have responsibilities to maintain necessary safety conditions for employee and not create dangerous conditions for employee health. Importance showned to labour safety will decrease man power loss to minimum level and ensure to increase performance of organizations a never give-up concept. There are some methods to ensure employee health and labour safety.First method is to comply with law and governmental regulations.this rules must be applied one by one precisely. Second method should be explanined; to minimize risk of labour or render non-exsistent and related to this, written rules which are determined by organization and safety management system maintained by company. The third method is to prevent health of employee and directly take precautions for human health and apply a system which social side is more powerful. This project is prepared, regarding usage of human resource is the most effective factor for future of organization, accompanied with with social, governmental regulations.philosophical dimensions of labour safety concept. Some investigations and observations were made for this project at Chrysler Kamyon İmalat ve Tic. San. A.Ş.
The Effects of education for preventing of industrial accident and an application of automotive sector
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İşletme; Business Administration