Dağıtık benzetim alt yapıları için performans analiz sistemi - Cengiz, Ramazan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2007)
Sistem performansının izlenmesi ve analizlerinin yapılabilmesi, dagıtık benzetim sistemleri için çok önemli ve gerçeklestirilmesi zor bir islevdir. Bu tür sistemlerde performans kayıplarına yol açabilecek ag sorunları, kullanılan altyapı yada sistem kaynaklarından kaynaklanan yavaslıklar gibi unsurların farklılıgı sistem analizlerinin karmasıklasmasına ve performans takibinin çok zor yapılmasına sebep olmaktadır. Performans ölçümü için ortaya koyulacak kıstaslar ve olusturulacak test ortamları dagıtık benzetim sistemlerinin gelisimini iyi yönde etkileyecektir. Bu ortamlar sayesinde üzerinde çalısılan altyapının performans sınırları ve kısıtları belirlenebilecek, yeni gelistirilen altyapıların performans kontrolleri yapılarak daha etkin ürünler elde edilmesi saglanacaktır. Ayrıca, kullanılacak modelleme benzetim alanına göre uygun performanslı yazılımların seçilmesi için karsılastırmalar yapılabilecektir. Bu çalısmada, dagıtık benzetim altyapılarının performans analizini saglayacak bir sistem tasarlanmıs ve gerçeklenmistir. Performans analizi için kullanılabilecek metrikler, dagıtık benzetim altyapıları incelenerek ve performans takibinde temel alınabilecek ortak noktalar temel alınarak, belirlenmistir. Performans analiz sistemi, degisik dagıtık benzetim altyapı yazılımlarının, aynı test ortam ve kosullarında denenmelerini saglayarak, karsılastırmalı performans analizlerini yapmak üzere tasarlanmıstır. Analiz sistemimizi test edebilmek ve her türlü benzetim altyapısına kolayca uyum saglayabilecegini gösterebilmek için, incelenen altyapıların ortak özelliklerini destekleyen yeni bir benzetim altyapısı gelistirilmistir. Bu altyapının iki HLA (High Level Architecture) tabanlı altyapılı yazılımı olan DMSO RTI 1.3v6, pRTI1516 v2.1 ile belirlenen metrikler çerçevesinde karsılastırmalı performans analizleri.yapılmıstır.

Analyzing and monitoring performance of a distributed system is a very important and hard to achieve. There are various elements such as network problems, middle-ware and system based latency problems that can hinder performance of this kind of systems. For that reason, performance analyses of these systems are quite complicated and monitoring the performance is very difficult. Therefore, establishing performance criteria and realizing performance test-beds may have positive effect on distributed simulation projects. Performance analysis systems incorporating such components can both be used to determine the limits and lacks of the distributed systems on hand and lead to efficiency improvement in middle-wares during their production phase. Moreover, they can facilitate comparisons between similar middleware products which help in selecting a middleware depending on the modeling and simulation area. In this thesis, a performance analysis system distributed simulation middlewares is designed and implemented. Metrics for performance analysis are determined by researching various distributed simulation systems and based on the common aspects they use for performance monitoring. The performance analysis system is designed for testing different distributed simulation middle-wares in the same environment and conditions and making performance analysis by comparing each system with others. To test our analysis system and to show its capability of being easily adapted to different middle-wares, a new simulation middleware having some common features of existing middle-wares is implemented. Performance analysis of this middleware is performed in comparison with two HLA (High Level Architecture) compliant software, DMSO RTI 1.3v6 and pRTI1516v2.1, based on predefined metrics.
Analysis system for distributed simulation infrastructures
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control