Vergi kaçırma etiği: Kocaeli bölgesindeki vergi mükellefleri üzerine bir araştırma - Çelik, Aslıhan (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Benjamin Franklin'in ''Hayatta iki şeyden kaçamazsın; biri ölüm diğeri ise vergi'' şeklindeki ifadesi, vergi kavramının önemini vurgulamaktadır (Kitapçı, 2015). Bu sözün vergi kaçakçılığına ne gibi tepki uyandırdığını, mükelleflerin davranışlarından anlamak mümkündür. Buna rağmen vergi kaçakçılığı, geçmişten günümüze hemen hemen tüm koşullarda gerçekleşmektedir. Toplumun vergiye olan uyumluluk seviyesi, vergi bilinci, etik algıları ve yaşadıkları toplumun etkisiyle oluşan vergi kültürü düzeyleri, vergi kaçakçılığına olan bakış açılarını etkilemektedir. Katolik bir rahip olan Martin Crowe'un 1944'te yazmış olduğu doktora teziyle sadece kamu maliyesi ve ekonomik yönden incelenen vergi kaçakçılığı, teolojik ve felsefi açıdan da incelenmeye başlanmıştır. Etik yönüyle ele alınan vergi kaçakçılığı kavramında yüzyıllar boyunca üç temel görüş ortaya çıkmıştır. Yararlanılan anket çalışmasında bu üç görüşün yansımaları görülmektedir. Çalışmada, mükelleflerin hangi durumlarda vergi kaçırmaya daha fazla eğilim gösterdiklerini tespit etmek ve gerçek davranışlarından ziyade vergi kaçakçılığına girme niyetlerini ölçmek amaçlanmıştır. Bu bağlamda, Kocaeli Bölgesi'ndeki vergi mükellefleri üzerinde bir anket çalışması yapılmıştır. 303 vergi mükellefinden toplanan veriler SPSS 21 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre tanımlayıcı istatistik analizleri, katılımcıların demografik özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.

Benjamin Franklin stated that you can't escape from two things in a life one is death and another one is tax to emphasize the importance of tax expression. It is possible to understand from the behaviors of the taxpayers the response of this promise to tax evasion. Despite this, tax evasion is taking place in almost all circumstances from past to present. The level of tax compliance of the society, tax awareness, ethics of ethics and the level of tax culture formed by the influence of the society they affect the point of view of tax evasion. A doctoral thesis by Martin Crowe, who was a Catholic priest, began to be examined in the theological and philosophical aspects of tax fraud, which was examined only by public finances and economically. In the concept of tax evasion, which has begun to be dealt with ethically, three basic views have emerged over the centuries. Reflections of these three views can be seen in the survey. The aim of the study was to determine the taxpayers' tendency to tax evasion, and to measure their intentions to engage in tax evasion rather than their actual behavior. In this context, a survey was conducted on taxpayers in Kocaeli Region. Data collected from 303 taxpayers were analyzed by SPSS 21 program. According to the results of the analysis, descriptive statistical analysis varies according to the demographic characteristics of the participants.
Ethics of tax evasion: A research on taxpayers in Kocaeli region
Keywords: Maliye; Finance; İşletme