Cinsiyet bazlı sağlık değişkenlerinin işgücü piyasasına etkileri - Özkan, Elif (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Menopozun kadınlar üzerinde çeşitli sağlık etkileri vardır örneğin; gece terlemeleri, sıcak basması veya fiziksel ve psikolojik değişimler. Menopozun kadınların hayatındaki bu büyük etkisine rağmen, onun iş gücü piyasasındaki kadınlara olan etkisini inceleyen çalışma sayısı çok kısıtlıdır. Bu çalışmada bu eksikliği gidermek adına HRS veri seti ile bir analiz gerçekleştirilmiştir. HRS 50 yaş üstü Amerikalıları içeren ulusal temsil düzeyine sahip bir veri setidir. Bu sayede literatürde ilk kez, menopozun kadınların çalışma süreleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada panel veri ile yapılan regresyon analizlerinin sonuçları göstermektedir ki menopozda olmak kadınların çalışma saatlerini azaltmaktadır. Bulunan etki istatistiksel olarak da anlamlıdır. Bu sonuçlar çeşitli ekonometrik yöntemler kullanılarak da benzer şekilde bulunmuştur. Kadınların işgücündeki önemi, gelişen ve değişen dünya ekonomisi ile birlikte her geçen gün artmaktadır. Çalışmanın sonuçları göstermektedir ki menopoz kadınların sadece sağlık durumlarını değil aynı zamanda onların iş gücündeki etkinliğini ve verimliliğini de etkilemektedir. Bunun etkin cinsiyet temelli iş gücü politikaları geliştirilebilmesi için önemi açıktır.

Menopause has several effects and has variety of health problems on woman. For instance; night sweat, high body temperature, changing physical-psyhological. Despite the great impact of menopause on women's lives, the number of studies examining its impact on women in the labor market is very limited. In this study, An analysis was performed with the HRS dataset in order to fill the deficiency. HRS is a dataset with a national representation level that includes americans over the age of 50. Thus the effects of menopause on women's working hours were examined for the first time in the literature. The results of the regression analyzes made with panel data in the study show that being in menopause reduces the working hours of women. In the study, the results of the regression analyzes performed with panel data are shown. Analyzes show that menopausal women are reducing their working hours. The impact found is also statistically meaningful. These results were found similarly using various econometric methods. The importance of women in the workforce is increasing day by day with the developing and changing world economy. The results of the study show that menopause affects not only the health status of women, but also their efficiency and productivity in the workforce. The importance of this for the development of effective gender-based labor policies is obvious.
The effects of gender-based health variables on labor market
Keywords: Ekonomi; Economics; Menopoz; İş; Kadın; Menopause; Work; Women