Osmanlıca karakterlerin bilgisayar destekli tanınması - Öztürk, Ali (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 1998)
OSMANLICA KARAKTERLERİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ TANINMASI Ali Öztiirk Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ragıp Başbuğ Temmuz 1998 Karakter tanıma problemi, en genel anlatımla, bir takım semboller içeren bir sayfayı bilgisayara görüntü olarak aktarma ve sembolleri ön işleme vasıtasıyla tesbit ettikten sonra önceden bilinen ya da tanınan sembollerle eşleştirme işlemi olarak ifade edilebilir.Karakter tanıma, yaklaşık son yirmi yıl boyunca üzerinde çokça çalışma yapılmış bir araştırma alanıdır. Karakter tanımanın amacını, insanoğlunun okuma özelliğini, insana göre daha hızlı çalışan bilgisayara taklit ettirmek olarak belirtebiliriz. Böylesi bir sistemin sayısız faydalan arasında :. Görme özürlülerin de okumasını sağlama. Ofis işlemlerini kolaylaştırma. Metinleri arşivleme ve arşivleri metne çevirme. Bilgisayar-kullanıcı arası etkileşimi artırma. Gelişmiş güvenlik sistemleri oluşturma sayılabilir. Osmanlıca harfleri tanıma işlemi harflerin özelliklerinden dolayı oldukça zor bir iştir. Araştırmacılar yıllarca Latin harflerini tanıyan sistemleri geliştirmek için çok sayıda çalışma yapmışlardır. Fakat, dünyada farklı uluslardan 1 milyarın üzerinde insan Arapça harflerini kullanmasına rağmen, bu alanda yeterince çalışma yoktur. Osmanlıca harfler de. temelde Arapça harflerden oluşmaktadır. Bu tez çalışmasında 3 değişik fonttan 28 değişik Osmanlıca matbaa harfi Yapay Sinir Ağını eğitmede kullanılmış ve bu fontlardaki harfleri %95 oranında bir doğrulukla tanıma sağlanmıştır.

RECOGNITION OF OTTOMAN CHARACTERS VIA AID OF COMPUTER Ali Öztiirk Ms. Department Of Computer Engineering Supervisor: Assist.Prof.Dr. Ragıp Başbuğ July 1998 Character recognition problem, boradly speaking, is transferring a page that contain symbols to the computer and matching these symbols with previously known or recognized symbols after extraction the features of these symbols via appropriate preprocessing methods. Character recognition has been an active area of research for more than two decades. The objective of this research area is to make the computer which is faster to mimic the reading ability of human-being. There are numerous benefits of a character recognition system, including:. To provide the reading of the people with visual disability. To facilitate the office works. Archival of text and converting the archives to text. To improve the computer-human interaction. To develop advaced security systems Because of silent features of the characters, implementing an Ottoman character recognition system is a difficult work. Lots of works has been done by different researchers for years to develop systems that would recognize Latin characters. Altough almost one billion people use Arabic characters, greate deal of which are in different languages, the number of studies on this field is insufficient. Ottoman characters are almost the same as Arabic characters. In this study 28 different machine-printed Arabic characters from three different fonts are used to train the Artificial Neural Network and a %95 classification accuracy has been found for the characters in these fonts.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control