Effects of process design in the production of immediate release tablets containing ciprofloxacin hydrochloride on tablet properties - Torun, Tuba (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmanın amacı, yüksek kesmeli karıştırıcı granülatörde proses parametrelerinin (parçalayıcı hızı, karıştırıcı hızı ve granülasyon süresi) 23 faktoriyel tasarım kullanılarak siprofloksasin hidroklorür içeren tabletlerin ağırlık değişimi, kalınlık, aşınma, dağılma zamanı ve ilaç salım özellikleri üzerine etkilerini araştırmak ve simüle edilmiş gastrik ortamda hızlı salım tabletlerden siprofloksasin hidroklorürün salım profilini belirlemektir. Siprofloksasin hidroklorür etkin maddesinin miktar tayini analizi ağırlıkça %99,8 olarak bulunmuştur. Tozların küme yoğunluğu 0,368 ile 0,403 g/ml arasında değişirken, sıkıştırılmış yoğunluk 0,490 ile 0,532 g/ml arasında değişmiştir. 80 rpm karıştırıcı hızında ve 5 dakika granülasyon süresinde üretilen toz, en iyi basılabilirlik indeksi (CI) olarak %23,88 ve Hausner oranı (HR) olarak 1,31 değerlerini vermiştir. Tabletlerin ağırlığı 399,9 ile 402,2 mg arasında değişmiştir. Tabletlerin sertliği 16,21 ile 17,35 kp arasında bulunmuştur. Tabletlerin yüzde aşınma değerleri %0,074 ile %0,175 arasında değişmiştir. Bütün hazırlanan tabletler ağırlık, sertlik ve yüzde aşınma bakımından Amerika Birleşik Devletleri Farmakopesi (USP) gereksinimleri karşılamaktadır. Deiyonize su içinde siprofloksasin hidroklorür içeren tabletlerin dağılma süresi 70 ile 97 saniye arasında değişmiştir. Parçalayıcı hızı, karıştırıcı hızı ve granülasyon süresi siprofloksasin hidroklorürün tabletlerden salınmasını etkilemiştir. Karıştırıcı hızı 80 rpm, granülasyon süresi 2,5 dakika ve parçalayıcı kapalıyken üretilen tabletler 60 dakikada en hızlı çözünme oranını (%91,54) vermiştir.

The aim of this study was to investigate the effects of processing parameters (chopper speed, impeller speed and granulation time) in high shear mixer on the release characteristics of ciprofloxacin hydrochloride, weight variation, thickness, friability and disintegration time of the tablets using 23 factorial design, and determine the release profile of ciprofloxacin hydrochloride from the immediate release tablets in simulated gastric medium. The amount of ciprofloxacin hydrochloride was quantified with the assay analysis as 99.8% by mass. Bulk density of the powders changed between 0.368 and 0.403 g/ml while tapped density varied from 0.490 to 0.532 g/ml. Powders produced at 80 rpm impeller speed and 5 min granulation time gave the best percent compressibility index (CI) and Hausner ratio (HR) values, 23.88% and 1.31, respectively. Weight of the tablets ranged from 399.9 to 402.2 mg. Hardness of the tablets were found to be between 16.21 and 17.35 kp. Percent friability values of the tablets ranged from 0.074 to 0.175%. All the prepared tablet trials met the United States Pharmacopeia (USP) requirements for the weight variation, hardness and percent friability. The disintegration time of the tablets containing ciprofloxacin hydrochloride in deionized water changed between 70 and 97 s. Chopper speed, impeller speed and granulation time affected the ciprofloxacin hydrochloride release from the tablets. Tablets produced at the impeller speed of 80 rpm, granulation time of 2.5 min and when the chopper was off had the fastest dissolution rate (91.54%) at 60 min.
Siprofloksasin hidroklorür içeren hızlı salım tabletlerin üretiminde proses tasarımının tablet özellikleri üzerine etkileri
Keywords: Kimya Mühendisliği; Chemical Engineering