Yeni ürün geliştirme takımlarında duygusal yeteneği etkileyen faktörler ve bunun proje performansına etkileri - Günsel, Ayşe (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2008)
Duygusal yetenek, grup davranışları literatüründe yeni bir kavram olarak kabul edilmektedir. Ancak ilgili literatür incelendiğinde, yapılan araştırmaların duygusal yeteneğin genel anlamda heterojen çalışma gruplarında özellikle de çapraz fonksiyonel ürün geliştirme takımlarındaki rolünü ihmal ettiği görülmektedir. Bu çalışmada, duygusal yeteneğin öncülleri ve sonuçları, çevresel belirsizliğin moderatör etkisi de dikkate alınarak ve cesaretlendirme, teşhir özgürlüğü, oyun, deneyimleme, duygusal uzlaşma ve tanımlama dinamik değişkenleri dâhil olmak üzere yeni ürün geliştirme takımları kapsamında incelenmektedir. 65 yeni ürün geliştirme takımı üzerinde Partial Least Squares (PLS) metodu kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada; a-) takım otonomisi ve çapraz fonksiyonel entegrasyonun cesaretlendirme, ifade özgürlüğü ve oyun dinamikleri üzerinde pozitif bir etkisi olduğu; b-) takım deneyiminin ifade özgürlüğü, deneyimleme ve uzlaşma dinamiklerini pozitif bir şekilde etkilediği, c-) proje liderinin gücü veya direktif kontrolün, cesaretlendirme, deneyimleme ve tanımlama dinamikleri üzerine pozitif bir etkiye sahip olduğu ve, d-) proje liderinin gücünün tanımlama dinamikleri üzerinde pozitif bir role sahip tek faktör olduğu bulunmaktadır. İlaveten her bir dinamiğin hız ve pazar başarısı gibi proje çıktıları üzerindeki etkileri de incelenmektedir. Proje çıktıları açısından bakıldığında ise; cesaretlendirme dinamiklerinin de proje hızı ve pazar başarısı üzerinde olumlu ve direkt bir role sahip olduğu ve çevresel belirsizliğin artışına paralel olarak uzlaşma dinamikleri ile pazar başarısı arasındaki ilişkinin de şiddetlendiği görülmektedir. Nihayetinde çalışmanın idari ve teorik sonuçları tartışılmaktadır.

Emotional capability is considered an emergent phenomenon in the group behavior literature. However, researchers have given little attention to the role of emotional capability in heterogeneous work groups in general and cross-functional product development teams in particular in an empirical context. In this study, regarding the moderator effect of environmental uncertainity, we investigate the antecedents and consequences of the emotional capability, involving the dynamics of encouragement, displaying freedom, playfulness, experiencing, reconciliation, and identification constructs, in new product development project teams. By studying 65 new product development project teams, we found, on the basis of using Partial Least Squares (PLS) method, that: a) team autonomy and cross functional integration positively influence the dynamics of encouragement, displaying freedom and playfulness, b-) team experience positively effects dynamics of experiencing, displaying freedom and reconciliation, c-) project leader?s strength or directive control positively impacts dynamics of encouragement, experiencing and identification, and d-) Project leader`s strength is the only factor positively impacts the dynamics of identification. In addition, we investigated the consequences of each emotional dynamics on project outcomes, such as speed-to-market and market success of new products. We found that the dynamics of encouragement, is positively related to the speed-to-market and market success of new product and influences of the dynamics of reconciliation on product success increase with increased rate of environmental uncertainty. Managerial and theoretical implications of the study were discussed.
Factors influencing the emotional capability in new product development teams and their final effects on project performance
Keywords: İşletme; Business Administration