Türkiye'de Motorlu Taşıtlar Vergisine Alternatif Yaklaşımlar - Çitçi, S. Haluk; Karakaş, Mesut; Erdoğan, Uğur (My University, 2016)
Bu çalışmada motorlu taşıtlar vergisi adalet, çevre korunumu ve maliye gelirleri ilkeleri dikkate alınarak incelenmiş ve mevcut vergi uygulamasına alternatif olarak araç fiyat aralığına, fiyat yüzdesine ve karbondioksit salınımına dayalı sistemler geliştirilmiştir. Talep simülasyonları ile alternatif yaklaşımların karbondioksit salınımına, elde edilen maliye gelirlerine ve vergi adaletinin tesisine etkileri analiz edilmiştir. Sonuçlarımıza göre araç fiyat aralığına dayalı yaklaşım toplam karbondioksit salınımını azaltmasına rağmen vergi adaletinin tesisinde başarılı değildir. Karbondioksit salınımına dayalı alternatifte ise vergi oranlarının oldukça yükseltilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Araç fiyat yüzdesine endeksli sistemin ise vergi gelirlerini düşürmeden, karbondioksit salınımında ve vergi adaletinin tesisinde gözle görülür iyileştirmeler sağlayabildiği saptanmıştır.
Keywords: İktisat