Farklı yapay atmosfer ve atık kirliliği seviyelerinin fasulye (Phaseolus vulgaris L. ssp. oblangus savi) ve mısır (Zea mays everta sturt) çeşitlerinin amilasyon alanları ve fotosentez hızları üzerine etkileri - Gül, Mine (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 1998)
Bu araştırma, 1997 yılında Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarlalarında denemey e alınan, fasulye ve mısır bitkilerine yapay atmosfer koşullarında uygulanan çeşitli gaz (CO, CO2, SO2, Egzoz), Çimento Tozu ve bunların kombinasyonlarının, ortalama bitki, meyve ve koçan boyu, bitki başına meyve, koçan, koçanda dane, yaprak ve dal sayısı, yaprak alanı, koçan çapı, yüz dane ağırlığın etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. "Tesadüf Parselleri" deneme desenine göre, iki tekerrürlü olarak otuzdört alt parsele ayrılan bu denemede ana parseller, Atık ve Temiz Su ile sulanmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. Yapay atmosfer koşullarında yetiştirilen fasulye ve mısır çeşitlerinde ölçülen ortalama bitki, meyve ve koçan boyu, bitki başına meyve, koçan, koçanda dane, yaprak ve dal sayısı, yaprak alanı, koçan çapı, yüz dane ağırlığının uygulanan gaz (CO, CO2, SO25 Egzoz) ve toz kirleticilerden (Çimento Tozu) etkilendikleri tespit edilmiştir. Bu etki SO2 ve Egzoz için, genelde verimi düşürmek suretiyle, Atık Su, CO ve CO2 için ise genelde verimi arttırmak suretiyle gerçekleşmiştir. Egzoz ve SO2 ayrı ayrı uygulandığında verimi önemli ölçüde düşürmesine rağmen, SO2 Çimento Tozu ile uygulandığında, verim unsurları üzerindeki zararlı etkilerinin arttığı, CO2 ise yine Çimento Tozu ile birlikte uygulandığında, verim unsurları üzerinde yararlı etkilerinin azaldığı görülmüştür. Bunlara ek olarak, evsel atıkları taşıyan dere suyundan temin edilen Atık Suyun taşıdığı deterjan nedeniyle, özellikle mısır üzerinde verimi artırmak suretiyle etki ettiği ve verim unsurlarından daha çok bitki boyu, meyve ve koçan boyu, meyve ve koçanda dane sayısı, yaprak sayısı, yaprak alanı ve yüz dane ağırlığı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çeşitli gaz (CO, CO2, SO2, Egzoz), Çimento Tozu ve bunların kombinasyonlarının, mısır ve fasulye çeşitlerinin, bitki boyu, koçan ve meyve sayısı, koçan ve meyve boyu, koçanda dane sayısı, yaprak sayısı, dal sayısı, yaprak alanı ve yüz dane ağırlığı üzerinde istatistiki olarak etkileri önemli olmuştur.

This study was performed in the fields of Gebze Institute of Thecnology to determine the effects of different gases (CO, CO2, SO2, exhaust), cement powder and their combinations on the length of plant, legume and cob, the number of legume and cob, of grains on cob, of leaf, and of branch per plant, the area of leaf per plant, the diameter of cob and the weight of hundred grains on dry beans and corn varieties in 1997. This research was arranged in the "Randomized Plot" with two replications and main parcels were divided into thirty four subareas and into two subgroups to be irrigated with waste and fresh water. For dry bean (Phaseolus vulgaris L. ssp. Oblongus Savı) and corn varieties {Zea mays everta Start.) under artificial atmospheric conditions, the average on the length of plant, legume and cob, the number of legume and cob, of grains on cob, of leaf, and of branch per plant, the area of leaf per plant, the diameter of cob and the weight of hundred grains were found to be affected by the gases (CO, CO2, SO2, exhaust), cement powder and their combinations. This effect was accomplished by decreasing yield components for SO2 and exhaust and by increasing the same for waste water, CO and CO2. Although the yield was decreased by exhaust and SO2 by itself, the harmful effects of SO2 on yield components were increased when it was applied with cement powder. However the beneficial effects of CO2 were decreased when it was applied with cement powder. Owing to domestic waste water containing detergent, the yield was affected due to increment of the lenght of plant, legume and cob, the number of grains on cob, of leaf, the area of leaf per plant, and the weight of hundred grains on dry beans and corn. In addition, the effects of different gasses (CO, CO2, SO2, exhaust) and cement powder and their combination for dry bean and corn varieties on the lenght of plant, cob, the number of cob, legume, leaf and branch, of grains on cob, the area of leaf and weight of hundred grains were found significant statistically.
Keywords: Biyoloji; Biology