Alternatif kalıp malzemelerinin değişik polimerlerden elde edilmiş nihai ürünün mekanik özelliklerine etkisinin araştırılması - Özbay, Alper (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2008)
Plastik ürünün sahip olduğu mukavemet özelliklerini ham madde özellikleri dışında enjeksiyon parametreleri ve kalıp malzemesi de etkilemektedir. Yapılan çalışmada ana amaç kalıp malzemesi ve plastik türüne göre enjeksiyon parametrelerinin etki değerlerini belirlemektir.Projede uygulanan yöntem deneysel olup üç adet kalıp, (kalıpların ham maddesi; Ç1040, 2000 serisi alüminyum ve %20 SiC içeren RP4037 epoksi olarak belirlendi) 2 cins plastik malzeme (PP ve ABS) kullanıldı.Plastik ürünün mukavemetini etkileyen parametreler olarak eriyik sıcaklığı, tutma basıncı, soğutma süresi ve enjeksiyon basıncı seçildi. Seçilen parametrelerle üç seviyeli, dokuz adımlı Taguchi L9 deney tasarım tablosu düzenlendi, standartlara uygun numuneler üretildi. Elde edilen numunelerin mekanik özellikleri ölçülerek sonuçlar değerlendirildi.Taguchi analizinden elde edilen S/N değerleri kullanılarak anova analizi yapıldı. Anova analizi sayesinde plastiklerin mekanik özelliklerini hangi kalıp malzemesinde hangi parametrelerin etkilediği belirlenmeye çalışıldı. Anova analizinde görülmüştür ki mekanik özellikleri etkileyen enjeksiyon parametrelerinin % etkisi, plastik türü ve kalıp malzemesine göre farklılık göstermektedir. Elde edilen değerler tez içerisinde grafikler ve tablolar şeklinde açıklanmıştır.

Other than properties of plastic raw materials, injection parameters and mould materials effect mechanical properties of plastic. The main aim of this study is to determine injection parameters? effect ratio according to mould and plastic metarialsThe research is experimental. Three molds, (molds materials are St1040, Al 2000 series and RP4037 epoxy include %20 SiC) and two types of plastic (PP & ABS) are used.Melting temperature, packing pressure, cooling time and injection pressure are choosen as injection Parameters which Effected mechanical properties of plastic parts. By using selected parameters, TAGUCHI experiment design table having three levels and nine steps is done. Samples are injected according to standards. The mechanical properties of output samples are measured and the results are evaluated.By annova analysis what parameters effect the mechanical properties of plastics on what mould materials is determined.As it is understood in Anova analysis, that the percentage effect of injection parameters differs according to plastic type and mould material. Results are explained on given tables and graphics in this study
Investigation of mechanical properties of the plastic parts using different mold materials and polymer
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering; Mühendislik Bilimleri