Çayırova (Gebze-Kocaeli) civarında kullanılan postisitlerin toprak ve yeraltı suyunda dağılımı ve çevre üzerindeki etkileri - Şenay, Müjgan Gök (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2000)
Bu çalışmada Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü' nde fullanîlâh pestisitlerin suya ve toprağa geçme özellikleri.çevreye bıraktığı olumsuz etkileri incelenmiştir. Bölgede 1943 yılından beri ftırklı isimler altında fiıliyet gösteren Çııyırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü" nde zeytin, üzüm, ayva, fıstıkçamı, hububat ve deneme parsellerinde farklı zirai bitki çeşitleri yetiştirilmektedir. Zirai mücadele kapsamında bu bitkilerde görülen zararlılar için, etkili maddesi Dimethoate olan Rogar 402, etkili maddesi Methidation olan Suprathion 40 EC ve Supracide EC/WP,etkili maddesi Deltamethrin olan Decis EC-2.5/5 ULV ve Deltharin 2.5 EC, etkili maddesi Omethaote olan Folimat %50 ile etkili maddesi 2.4 D olan Hedonal 5L-5QQ ve Bakırklorür ile Bakır Oksiklorit kullanılmaktadır. Çayırova bölgesinde yalnızca hububatta herbisit atılmaktadır. Organik insektisit ve az oranda fungusit kullanımı vardır. Bu pestisitlerin kalıcılıkları, kalıcı değildir, orta derecede kalıcı sınıfına girer ve bekleme süreleri 30 günü geçmemektedir. Çayırova bölgesinde pestisitlerin toprağa geçme olasılıkları da, bekleme süresinin kısa ve toprak özelliklerinin uygun olaması nedeni ile azdır. Yine de pestisitlerin doğru zamanda doğru miktarda kullanılması önemlidir. Sonuçta bölgede çok azda olsa kalıntı yaratabilecek ve çevreyi kirletebilecek bu pestisitlerin, kullanımında dikkatli olunması ve gelişimlerinin iyi takip edilmesi şarttır.

In this study, solubility in water and soil and negative effects of pesticides used by Çayırova Seed and Certification Directorship were examined. Çayırova Seed and Certification Directorship activity started in 1943 in different names in the area. This Directorship grows vegetables and grains such as olive, grape and quince and other agricultural plants. In agricultural fight, pesticides used for animals that have harmful effects on plants are Rogar 402 (effective agent Dimethoate), Suprathion 40 EC and Supracide EC/WP (effective agent Methidation), Decis EC 2.5/5 ULV and Deltharin 2.5 EC (effective agent Deltametrin), Folimat %50 (effective agent Omethoate), Hedonal 5L-500 (effective agent 2.4 D), Coppercloride and Copperoksicloride. Herbicides are used for only grains in Çayırova Organic insecticides and some fungucidcs are also used for the some purposes in this area. Retentivity of this pesticides are not very long, and retention time is up to 30 days only. The possiblity of pesticide transfer in to the soil is not high due to the low retention time and good soil conditions. However, the right time and quantity are important in the use of pesticides. As a result, a small amount of pesticides was found in this area. Nevertheles, care must be taken in use of pesticides and toxic effects should be controlled regularly.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering