Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yapısal atık yönetiminin incelenmesi: İstanbul Fikirtepe örneği - Ağçiçek Keskin, Mukaddes (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2018)
Dünya nüfusunun devamlı artışı, bilim ve teknoloji alanındaki değişimlerin hızı ve sürekli gelişen hayat normları birçok sektöre olduğu gibi kentsel yapılanmaya da etki etmektedir. Gittikçe artan inşaatlar, sürekli eklenen yeni asfalt yollar, restore edilen eski eserler ve yıkılıp yeniden yapılan binalar ciddi bir yapısal atık yoğunluğunun oluşumuna neden olmuştur. Bu atıkların atık alanlarında büyük hacimlerde yer kaplamalarından dolayı yapısal atık yönetiminin önemi giderek artmaktadır. Türkiye'de yapısal atık yönetimi ile ilgili yönetmelikler bulunmasına rağmen, uygulamalar yok denecek kadar azdır ve yapısal atık miktarları ile ilgili net veriler bulunmamaktadır. Türkiye'de yapısal atık miktarları ile ilgili veriler bulunmadığı için bu çalışmada kentsel dönüşüm projeleri kapsamında örnek bir çalı?ma alanı seçilerek buradaki yapıların yıkılması sonucu olu?acak yakla?ık atık miktarları ile ilgili verilere yer verilmiş ve olu?acak bu atıkların ne ?ekilde değerlendirilebileceği ara?tırılarak çözüm önerileri sunulmu?tur. Sunulan bu çalı?ma temel olarak 4 bölümden olu?maktadır. Çalı?manın birinci bölümünde, yapısal atık ve kentsel dönüşüm kavramları üzerinde durulmuş ve tez kapsamı hakkında bilgiler verilmiştir. Çalı?manın ikinci bölümünde, yapısal atık miktarının azaltılmasının önemi ortaya koyulmuş, yapısal atık yönetimi hakkında bilgiler verilmiş ve bu atıkların değerlendirilme yöntemleri açıklanmıştır. Yapısal atık yönetimi ile ilgili mevzuata yer verilmiştir. Çalı?manın üçüncü bölümünde, Türkiye'de kentsel dönüşüm sürecindeki yapısal atık yönetimi ve sorunları açıklanmı?tır. Dördüncü bölümde ise alan çalı?ması olarak Kentsel Dönü?üm Projesi kapsamındaki İstanbul Fikirtepe bölgesinde örnek bir alan seçilerek bu alandaki yapıların yıkımı sonucu olu?acak yapısal atık miktarı yakla?ık olarak belirlenmi?tir. Olu?acak yapısal atıklar ile ilgili çözüm önerilerine yer verilmi?tir.

Like any other field, continuous increase of the world population, rapid technological developments and changes in living standards have an important impact on urban structuring as well. Increasing number of buildings, renewed asphalt roads, restored houses and reconstructed buildings caused a serious build-up of demolition waste. Since these wastes take a lot of space in the landfill sites, demolition waste management is getting more and more important. Although there are regulations on demolition waste management in Turkey, the practices are too few in number, and there is no clear data on the amount of demolition waste. In this study, since there is no data on the amount of demolition waste in Turkey, a sample study area was selected, and the data about approximate amount of waste to be generated as a result of the destruction of the structures in this area is presented. The ways to reuse/recycle/recover these wastes to be generated are investigated and the solutions to the problem are proposed. This study is basically composed of four parts. In the first part, concepts of demolition waste and urban transformation are emphasized and information about the scope of the thesis is given. In the second part of the study, the importance of reducing the amount of demolition waste has been put forward, the information about demolition waste management has been given and the methods for reusing/recycling/recovering are explained. Legislations about the demolition waste management are also included. In the third part of the study, demolition waste management in urban transformation process in Turkey and its problems are explained. In the fourth part, a sample zone to be demolished in the Istanbul Fikirtepe region within the scope of the Urban Transformation Project was selected as study area and the amount of demolition waste to be generated as a result of destruction of the structures in this area was determined approximately. Solutions for demolition waste to be generated have been proposed.
Investigation of demolition waste management in the scope of urban transformation protects: Istanbul Fikirtepe example
Keywords: Mimarlık; Architecture; Kentsel dönüşüm; yapısal atık; yapısal atık mevzuatı; geri dönüşüm; geri kazanım.; Urban transformation; demolition waste; demolition waste legislation; recycling; recovering.