Kuşakların Yönetim Politikası Beklentilerinin Araştırılması - Demirkaya, Harun; Akdemir, Ali; Karaman, Engin; Atan Tarlacı, Özlem (My University, 2015)
Bu çalışmanın amacı iş yaşamındaki kuşaklar arasındaki yönetim algısı farkını saptayarak, bu algı üzerinden uygun liderlik tarzı beklentilerini açığa çıkartmaktır. Araştırmanan amacı doğrultusunda 20 ifadeden oluşan bir soru formu oluşturulmuş ve Marmara bölgesinde farklı sektörlerde çalışan 964 işgörene tesadüfi yöntemle seçilerek uygulanmıştır. Anket SPPS 21 istatistik paket programında analize tabi tutulmuştur. Ankette iki grup sorularla kuşakların işletme koşulları beklentileriyle kişilik özellikleri saptanmaya çalışılmıştır. Öncelikle ANOVA testiyle kuşakların her bir ifadeye verdiği cevapların aralarında anlamlı fark oluşturup oluşturmadığı tespit edilmiştir. Ardından ölçek sorulara kuşakların verdiği cevapların departmanlara göre dağılım analizi yapılarak, kuşak ve departman bağımsız değişkeninin ölçekteki her bir ifadeye göre nasıl değişkenlik gösterdiği ve aralarında anlamlı bir fark olup olmadığı ve bu farklılıkların hangi ifadeler olduğu iki Yönlü MANOVA testiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda yaş ve deneyimden bağımsız olarak tüm kuşakların yönetim algıları ve liderlik tarzı beklentileri literatürde Y kuşağı için saptanan özelliklerle benzerlik göstermiştir. Bu açıdan Türkiye'de kuşaklar arası yönetim algısı ve çalışma hayatı düzeninin Batı toplumları ile paralellik göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; İşletme