Sulu Çözeltilerden Organik Boyaların Giderimi İçin Selüloz Nanokristal Katkılı Aljinat Adsorbanın Üretilmesi ve Boya Giderim Veriminin Araştırılması - Canbolat, Cigdem; Ünal, Bahar Özbey (My University, 2022)
Hızlı nüfus artışı ve endüstriyelleşme ile her geçen gün artan su ihtiyacı ve atıksuların su kaynaklarına verdiği zararlar göz önüne alındığında, özellikle endüstriyel atıksuların deşarj öncesi arıtılması büyük önem taşımaktadır. Bu endüstriyel atıksuların başında yüksek su tüketimi ve boyar madde konsantrasyonu ile tekstil endüstrisi gelmektedir. Boyar maddelerin atıksulardan uzaklaştırılması için çeşitli fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemler arasında hem işletme hem performans açısından en kolay ve verimli yöntem adsorpsiyon olarak bilinmektedir. Ancak adsorbanın üretilmesi ve rejenerasyonu, yüksek maliyet ve enerji gerektirdiğinden, adsorpsiyon prosesinde sürdürülebilir malzemeye dayalı alternatif düşük maliyetli adsorbanların geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada yenilikçi ve çevre dostu selüloz nanokristal (SNK) katkılı aljinat adsorbanının üretilmesi ve metilen mavisi gideriminde kullanılması araştırılmıştır. Bu amaçla SNK katkılı aljinat bilyelerin metilen mavisi giderim performansının belirlenmesi için farklı adsorban konsantrasyonu ve farklı boyar madde konsantrasyonlarında kesikli adsorpsiyon deneyleri gerçekleştirilmiştir. En yüksek metilen mavisi giderim verimi, 100 mg/L boyar madde konsantrasyonu ve 0,5 g adsorban/50 mL boyar madde çözeltisi şartlarında gerçekleştirilen çalışma ile %35 olarak bulunmuştur. Ayrıca üretilen adsorbanın yeniden kullanılabilirliğinin araştırılması için bir seri adsorpsiyon-desorpsiyon çalışması gerçekleştirilmiş ve adsorbanın rejenerasyonu incelenmiştir.
Keywords: Aljinat; Adsorban; Boya Giderimi; Selüloz Nanokristal