Sulu çözeltilerden kurşun ve bakır iyonların şartlandırılmış diatomik kullanılarak giderimi - Aksöz, Özgür (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2005)
Hızlı nüfus artışı, sanayi devrimi, çarpık kentleşme ve her geçen gün sayısı hızla artan tarımsal sulama sonucu büyük bir su sarfı ve dolayısıyla ürkütücü boyutlarda su kirliliği ortaya çıkmıştır. Bu durum, mevcut su kaynaklarının korunması için ciddi önlemler alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Endüstriyel atıkların sebep olduğu çevre kirlenmelerinde ağır metallerin rolü büyüktür. Bu çalışmada diatomit adsorbent olarak kullanılmış ve Pb (II) ve Cu (II) adsorpsiyon mekanizması incelenmiştir. Diatomit mat renkli, yumuşak, sucul diatomite alglerinin silika yapılı kabuklarının birikmesiyle oluşmuş bir kayaçtır. Diatomit değişik boyutlardaki ve çaplarda ki diatomlardan oluşmuştur. Yüksek porozlu yapısı, düşük yoğunluğu ve yüksek yüzey alanı nedeniyle endüstriyel alanda kullanımı mevcuttur. Fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle adsorbent olarak kullanımı araştırılmıştır Diatomit benzersiz bir fiziksel ve kimyasal özellik kombinasyona sahip olmasına rağmen endüstriyel atıksu arıtımında kullanımları yeterince araştırılmamıştır. Doğal yapıdaki diatomit Pb (II) ve Cu (II) iyonları giderimi için sorbent olarak test edilmiştir. Daha sonra Mangan klorür ile modifıye edilerek özellikleri değiştirilen diatomit Pb (II) ve Cu (II) iyonları giderimi için tekrar denenmiştir.Değişimi sağlayan esas özellik, mangan oksitlerle modifikasyon ile arttırılmıştır. Bir diğer modifikasyon olarak diatomit kalsine edildikten sonra asit ile yıkanmıştır. Sulu çözelti ortamındaki kurşun iyonlarının zamana karşı gideriminde başlangıç kurşun konsantrasyonu (Co), çalkalama hızı (tu) ve diatomit partikül boyutunun (d) etkileri araştırılmıştır. Sonuçlar Lagergren, Elovich, birinci, yalancı ikinci derece ve difizyon film kinetik model eşitliklerine göre analiz edilmiştir. Ayrıca kesikli sistemde kurşun iyonlarının giderimi için, çalkalama hızı (cu) ve diatomit partikül boyutu (d) gibi etkenler incelenmiş olup, elde edilen sonuçların adsorpsiyon denge izotermlerine (Langmuir, Freundlich ve Temkin) uygunluğu araştırılmıştır.iv ' f Karıştırma hızının adsorpsiyon ile kurşun giderimin de önemli bir parametre olduğu görülmüştür. Karıştırma hızının artışına bağlı olarak giderilen kurşun ve bakır iyonu miktarının arttığı saptanmıştır. Kurşun ve bakır iyonlarının adsorpsiyon yolu ile gideriminde diatomitin partikül boyutunun diğer önemli parametrelerden biri olduğu ve küçük partikül boyutundaki diatomitin daha etkili olduğu tespit edilmiştir.

There are. great water consuming due to increasing of rapid population, industrial revolution, crooked urbanization and agricultural irrigation and so water pollution had appeared in formidable dimension. That state brings up those serious preventive measures. The role of heavy metal inn environmental pollution due to industrial wastes is important. In this study diatomite used as an adsorbent and it is researched that the mechanism of adsorption for Pb (II) and Cu (II). Diatomite (SiOa.nHbO) a pale-coloured, soft, lightweight sedimentary rock composed principally of silica microfossils of aquatic unicellular algae. Diatomite consists of a wide variety of shape and sized diatoms. Diatomite's highly porous structure, low density and high surface area resulted in a number of industrial applications Although diatomite has a unique combination of physical and chemical properties, its use as an adsorbent in wastewater treatment has not been greatly investigated. Naturally occurring diatomite has been tested as a potential sorbent for Pb (II) and Cu (II) ions. The intrinsic exchange properties were further improved by modification with manganese oxides. The effects of the initial metal concentration, agitation speed and particle size on the removal of lead and copper against time were studied. The results were analyzed according to Lagergren, Elovich, first order, pseudo second order and intra particle diffusion kinetic models. And also agitation speed (U)) and particle size (d) on the removal of lead ions in batch system were investigated according to Langmuir, Freunlich and Temkin isotherms models. It was seen that agitation speed was an important parameter for lead and copper ions in adsorption process. The amount of lead and copper ions taken by diatomite was increasing with the increasing of agitation speed. The other parameter for the adsorption of lead and copper are the particle size of the diatomite. The diatomites, which have small particle sizes, were found to be the most effective to remove the lead and copper ions from aqueous solutions.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering