Ağır metallerin dolgu yatak kolonlarda aljinatlarla giderilmesi - Oktorvacı, Gürkan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2004)
Bu çalışmada, bakır iyonlarının atıksulardan giderimi, sodyum aljinattan üretilen yüzey aktif maddeli ve yüzey aktif maddesiz kalsiyum aljinat bilyeleri kullanılarak paketlenmiş kolonlarda incelenmiştir. Deneylerde kullanılan çözeltilerin pH'lan 3.0 olacak şekilde sodyum hidroksit ve sülfürik asit kullanılarak ayarlanmıştır. Yüzey aktif maddesiz bilyelerle paketlenen kolonlarda bakır çalışılmaya başlamadan önce iz çalışması yapılmıştır. Bakır analizleri Perkin Elmer marka Atomik Adsorpsiyon Spektrofotometresinde yapılmıştır. Çıkış numunelerinin pH'larına bakılmıştır. Bakır analiz değerleri ve pH değerleri grafiklere aktarılarak sonuçlar yorumlanmıştır. Bakır konsantrasyonu kolondaki akış kesilip tekrar başlatıldığında bir azalma göstermiştir. Bu adsorpsiyonun zamana bağlı olduğunu göstermektedir. Alıkonma süresinde adsorpsiyon dengeye ulaşmamaktadır. Birinci kolon deneyinde beslenen bakır çözeltisinin pH değeri 3.0 olmasına rağmen çıkış pH'ı yaklaşık 5 civarına çıkmış ve bu değer çevresinde sabit kalmıştır. İkinci kolonda pH açısından birinci kolona yakın sonuçlar elde edilmiştir. pH ilk değeri olan 3.0 dan yukarı değerlere çıkmıştır. Fakat asitle yıkamadan sonra 3.5 'e düşmüştür. Üçüncü kolonun çıkış pH değerleri birinci yıkamanın ardından giriş pH değeri olan 3.0 'in altına inmiştir. Birinci kolonda görülen en düşük bakır giderme veriminin %91 olduğu tespit edilmiştir. İkinci kolonda bakır giderme verimi %60 olarak gerçekleşmiştir. Üçüncü kolon incelendiğinde buradaki giderim verimlerinin diğer iki kolona göre düşük olduğu görülmüştür.

In this study, the removal of copper ions in wastewater was investigated using columns packed with both surfactant amended and non amended calcium alginate beads. The values of pH were adjusted to 3.0 with sodium hydroxide and sulfuric acid. Tracer studies were conducted in the beginning of the experiments to determine the residence time and disperssion coeffient of the columns. Copper analysises were performed on Atomic Adsorption Spectrometer make Perkin Elmer. pH of the output samples were measured. Copper concentration decreased as a result of flow interrptions. It was shown that adsorption was rate limited time. Adsorption not reach equilibrium through the experiment. The pH value of feeding solution was adjusted to 3.0 in the first column experiments. However effluent pH values raised to 5.0 and remaind at arround 5.0 throughout the experiment. In the second column experiment, the pH values first increased to 5.0, then decreased to 3.5 followed by the rejeneration. In the third column experiments output values of pH decreased to 3.0. Removal of copper was %91 the experiments in the first column. Removal of copper yield on second column was %60. It was seen the removal of copper was the lowest.
Removal of heavy metals with alginate in bed columns
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering