CE işaretlemesi ve Türk sanayisi açısından önemi - Çetinkaya, Ertuğrul (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2006)
Avrupa Birliği'ne katılım yolunda önemli aşamalar kateden ve müzakeresürecinde olan Türkiye'nin önündeki engellerden biri de Avrupa Birliği içerisinde,ürünlerde CE İşareti kullanımı zorunluluğudur. Teknik uyum kapsamında yapılançalışmalar tam manasıyla beklenen sonucu vermemiş ve dolaşımdaki ürünlerinbirçoğu henüz işaretlendirilmemiştir. Ayrıca bu yetersizliklerle ilgili yaptırımlaruygulanamamakta ve piyasa gözetimi ve denetimi aktif olarak yerinegetirilememektedir. Bu noktadan hareketle yola çıkan çalışmanın amacı; CEİşaretlemesi ve uygulamalarını; konunun asıl muhatapı olan üreticileresadeleştirilmiş bir dille anlatmak, konu ile ilgili sorulara cevaplar aramak veTürkiye'de CE İşaretlemesi konusundaki son durum hakkında bilgi vermektir.Bu kapsamda çalışma içerisinde işaretin amacı ve felsefesi aktarılmış,uygulamaya yönelik pratik bilgiler verilmiştir. Ayrıca Türkiye'deki konuyla ilgiliteknik mevzuat uyumu ve uygulamalar incelenmiştir. Marmara Bölgesinde faaliyetgösteren ve CE İşareti gerektiren ürünler üreten firmalar ziyaret edilmiş yapılançalışmalar ve sorunlar tespit edilmiştir. İş eldivenleri imal eden bir firmada örnekuygulama yapılmış ve firmanın ürününe CE işareti iliştirilmesi için gerekli çalışmalaryapılmıştır.Sonuç olarak; Avrupa Birliğine katılım yolunda geri dönülmez adımlar atanTürkiye'de CE İşaretlemesinin ne olduğu ve neden gerektiği öncelikle üreticifirmalara anlatılmalı ve bu firmaların ürünlerine işareti iliştirebilmeleri için gerekliyasal ve operasyonel çalışmalar tamamlanmalıdır. Bu arada insan ve çevre sağlığınıhedefleyen konunun kamuoyu tarafından bilinmesi ve sivil bir insiyatif oluşturulmasıönemlidir.

The mandatory mark CE for the products in European Union countries hasbecome a handicap for Turkey who has taken considerable steps in the way ofparticipation in EU and in the process of negotiations. The efforts that have beenmade in the frame of technical accordance have failed to give a satisfactory resultand the most of the productions that are circulating at the moment have not beenmarked yet. Besides, the obligations regarding with insufficiencies can not be appliedand the marketing survey and control have not been effected actively. The end of thisstudy, which stems from this point is to clarify the problem in playing language tothe consumers, who are the real addressee of this subject and trying to find answersto the questions posed regarding with the subject, and to give information about thelatest situation in the CE marking operations in Turkey.The end and the philosophy of marketing activities is disclosed in the frame thisstudy and some practical information was presented. On the other hand of, technicalregulations accordance and the applications have been investigated. The firms who isactive in the Marmara Region and producing products needed CE mark have beenvisited and the activities and the problems regarding with the subject have been fixeda sample application has been made in an establishment producing work-gloves andthe necessary efforts have been made to tug the CE mark on the products.In conclusion, in Turkey that has already taking irrevocable steps in the path ofEuropean Union, the meaning of the CE marking should be told primarily to theproducing firms and the necessary legal and operational efforts for tagging the markon the products. In the meantime, it is necessary to form a civilian initiative and topronounce the matter aiming at the human and environmental hygiene and health.
CE marking and its importance for Turkey
Keywords: Bilim ve Teknoloji; Science and Technology; Makine Mühendisliği