Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni Büyük Ortadoğu projesi ve Bush doktrini - Gürler, Ali İhsan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2005)
Amerika Birleşik Devletleri Ortadoğu için ilerici ve güçlü bir özgürlük politikası benimsemiştir. Bu strateji daha önceleri de gösterdiğimiz kararlılık, dinamizm ve idealist bir yaklaşım ihtiyacı duymaktadır. Sonuçta aynı verimi sağlayacaktır. Avrupa 'da, Asya 'da ve dünyanın her bölgesinde olduğu gibi özgürlük barışı getirir " Başkan George W. Bush 6 Kasım 2003 Washington, D.C. ABD'nin dünya politikası, Britanya ve diğer Avrupalı güçlerden farklı olarak kolonist olmamış ve teritoryal egemenlik kurma esasına dayanmamıştır. ABD'nin kuruluşundan itibaren bir dünya gücü olmasının temelinde, gücünü yapısallaştıracak sistemleri tesis edebilmiş; maddi-askeri gücünü düşünsel ve ekonomik boyutta örgütlenme ile destekleyebilmiş olması yatar. Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri' nin karşılıklı caydırıcılık unsurları ile oluşturdukları Soğuk Savaş'ın sona ermesi ve iki hakim güçten birisinin ortadan kalkması sonrası, Amerika Birleşik Devletleri dünyada tek hegemon güç olma rolünü üstlenmiştir. Başkan Reagan, Ocak 1989'da görevini George H. Bush'a devrederken, ona daha önce hiçbir Başkana nasip olmayan, hem sorunların daha mevzileşmiş olduğu hem de Amerikan önderliğinin daha kesinleştiği, derli toplu bir Amerikan dış politika sahnesi bırakmıştır. Baba Bush zamanında, en önemli siyasal gelişmeler Avrupa'da yaşanmış, Sovyet İmparatorluğu dağılmış, Berlin Duvarı yıkılmıştır. Soğuk Savaş sona ermiştir. Soğuk Savaş'ın bitimini takip eden dönemde Amerika hegemonyasında tek kutuplu bir yönetiminin tesis edilmesi projesi yürürlüğe konulmuştur. Artık, bir "Yeni Dünya Düzeni" söz konusu edilmeye başlanmıştır.Bu yeni politikada ABD strateji ve kararlarına BM ve NATO gibi uluslararası kuruluşların karşı çıkışlarını tanımama kararlılığı esas alınmıştır. ABD kendisini dünyada eşi benzeri olmayan bir güç olarak tanımlamakta ve 21. yüzyılda ABD hegomanyasının nasıl kurulacağı açıkça ilan edilmektedir. Bu nedenle de küresel dengelerin kurulmasından sorumlu olduğunu ifade etmektedir. Stratejinin başında; dünya enerji kaynaklarına hakim olmak ve giderek azalan ve/veya maliyeti yükselen kendi enerji kaynakları yerine yeni ve ucuz olanları ikame etmek, ayrıca enerjiye bağımlı ve kendisine rakip olabilecek güçlü devletleri (örneğin Fransa, Almanya, Rusya, Çin vb.) bu yolla kontrol etmek gelmektedir. Bunun ilk adımı 1. Körfez Savaşı ile gerçekleştirilmiş, Balkanlar ve Afganistan'da düzenlenen operasyonlar ile devam etmiş, son olarak İrak Savaşı'yla tüm dünyaya açıkça ilan edilmiştir.

[T]he United States has adopted a new policy, a forward strategy of freedom in the Middle East. This strategy requires (he same persistence and energy and idealism we have shown before. And it will yield the same results. As in Europe, as in Asia, as in every region of the world, the advance of freedom leads to peace. " President George W. Bush November 6, 2003 Washington, DC. The U.S. foreign policy hasn't been colonist and built on the principle of forming territorial hegemony. On the basis of why the U.S. has been a world power since it was established, the U.S. has founded systems which institutionalized its power and supported its material and military power with organized in thinkable and economic dimension. The Cold War between Soviet Russia and USA which occurred because of the dunning incidents, ended and one of these ruler powers is removed. After this Cold War, USA became the only Hegemon power in the world. He handed down tidy U.S. foreign policy area which none of presidents was vouchsafed and has localized problems and keen American leadership when President Reagan turn over his duty to Bush. Soviet Empire has been dissipated, Berlin Wall has been collapsed and most important politicial develeopments has been happened at the time of Elder Bush. After the end of Cold War, an order with one polar for American Hegemony project has been put in to effect. Any more, a "New World Order" has been talked about. We can see generally invariable tendency when we look at politics which was affective on the U.S. foreign and security politics to understand how the U.S. has been this situtation: To prevent powers which can challenge itself.vu Iraqi invasion is the peak of this questioned politics. The USA has determined its dominant state any more inspite of an interfere which hasn't been shored by world. Zbigniew Brzezinski has explained that "The USA is peak at his military power but low his political popularity" After this Cold War, It's decided to be a single pole management which is at America hegemony. According to this new strategic, USA can destroy the potential threatening by the "Preemptive Strike" which is accepted according to the self- defense politics. In the new National security strategy, firstly it's aimed to block the threatening and if it's not successful it's aimed to destroy the enemies. In this new politics, the basic rule is not to accept the opposite decisions of the international foundations like UN and NATO, against USA strategy. USA describes itself as the unique power of the world and declares that USA hegemony is going to be found in 21st century. Because of this, USA expresses that the foundation of global equilibriums are their responsibility. This strategy says to dominate on the world energy resources, to replace the energy resources which are becoming less or expensive by new and cheap ones, also to control the powerful and energy addicted countries by these resources. The first move of this strategy was Iraq Gulf War, and it continued with the operations in the Balkans and Afghanistan and it's expressed openly to the world by the Iraq War.
The US Greater Middle East Project and Bush Doctrine
Keywords: Uluslararası İlişkiler; International Relations