Day kazan siklonu performansının HAD ile incelenmesi - Paksoy, Mehmed Akif (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2014)
Bu çalışmada bir DAY kazan siklonunun performansı HAD ve matematiksel modellerin beraber kullanımını öngören hibrit bir model ile incelenmiştir. Bu yeni modelde matematiksel modellerin yetersiz kaldığı noktalarda HAD metodundan faydalanılmış, HAD metodunun zayıf kaldığı noktalarda da matematiksel modellerden faydalanılmıştır. Bu kapsamda birinci adımda bir DAY kazan siklonunun performansı matematiksel modeller ile hesaplanmıştır. İkinci adımda ise HAD analizleri ve matematiksel modeller beraber kullanılarak tekrar siklon performansı hesaplanmıştır. Sonuçlar karşılaştırıldığında ikinci adımda (hibrit model) ile bulunan siklon performansının matematiksel modellere göre daha doğru sonuç verdiği görülmüştür.

In this work, performance of a CFB boiler cyclone is evaluated with a hybrid model which uses CFD and mathematical models together. In this new model CFD method is used to model weak points of mathematical models and mathematical models are used to model weak points of CFD. In this scope, as the first step, a CFB boiler cyclone's performance is calculated by mathematical models. In the second step, efficiency of the cyclone is recalculated by using CFD analysis together with mathematical models. When the results are compared, it is shown that cyclone performance found in the second step (hybrid model) is more accurate than those predicted by mathematical models.
Evaluation of CFB boiler cyclone's performance with CFD
Keywords: Enerji; Energy; Makine Mühendisliği