Ticari açıklık ve enflasyon ilişkisi: Seçilmiş yükselen piyasa ekonomileri için doğrusal olmayan zaman serisi analizi - Köse, Özge (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmada Meksika, Güney Afrika ve Türkiye'de ticari açıklığın enflasyon üzerindeki etkisi yıllık veriler ve doğrusal olmayan sınır testi (NARDL) yaklaşımı kullanılarak incelenmektedir. Bu ülkelerin seçilmesinin nedeni yükselen piyasa ekonomileri içinde gerekli verilere ulaşılabilmesidir. Çalışmanın odak noktası doğrusal olmayan etkilerin incelenmesi olmasına rağmen daha fazla bilgi edinmek amacıyla doğrusal sınır testi (ARDL) sonuçları da paylaşılmaktadır. ARDL sonuçlarına göre değişkenler üç ülkede de ilgili değişkenler arasında bir eş bütünleşme ilişkisi bulunmaktadır. Bulgular ticari açıklığın uzun dönemde Güney Afrika'da enflasyonu etkilemediğine işaret etmektedir. Buna karşın ticari açıklığın enflasyon üzerinde Meksika'da (Türkiye'de) anlamlı ve azalış (artış) etkisi olduğu anlaşılmaktadır. NARDL yaklaşımı, ticari açıklığın enflasyon oranları üzerindeki negatif ve pozitif etkileri arasında bir ayrım yapmamıza imkân vermektedir. Tahmin sonuçları ilgili değişkenler arsında bir eş bütünleşme olduğuna işaret etmektedir. Uzun dönemde Güney Afrika'da enflasyonun ticari açıklık üzerinde negatif veya pozitif bir etkisi bulunmamaktadır. Diğer taraftan Meksika'da ticari açıklıktaki hem pozitif hem de negatif değişimlerin enflasyon oranları üzerinde anlamlı bir etkisi vardır. Meksika'nın aksine Türkiye'de sadece negatif değişimler enflasyon oranları üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir. Ampirik bulgularımızın sağlamlığını test etmek amacı ile ithalat yerine ticari açıklığın bir göstergesi olarak ithalat ve ihracatın toplamı kullanılarak NARDL modeli tekrar tahmin edilmektedir. Ampirik bulgularımız büyük ölçüde değişmemektedir. Sonuç olarak ticari açıklığın enflasyon oranları üzerindeki etkileri gelişmekte olan ekonomiler arasında dahi büyük farklılıklar göstermektedir. Meksika'da ticari açıklığın uzun dönemde düşük enflasyon oranıyla ilişik olduğu konusunda sağlam kanıtlar varken, Türkiye için ticari açıklık ile enflasyon oranları arasında pozitif bir ilişki bulunmakta, Güney Afrika'da ise anlamlı bir etkinin olmadığı sonucuna varılmaktadır.

This study examines the impact of trade openness on the inflation rate in Mexico, South Africa and Turkey by using annual data and non-linear autoregressive distributed lag models (NARDL) to cointegration. Due to data availability, we restrict our sample to only three large emerging countries, namely Mexico, South Africa and Turkey. We use the imports (share of GDP) as a proxy for trade openness. Although our main focus is to investigate the non-linear effects, before estimating NARDL models we share linear autoregressive distributed lag (ARDL) results to provide further information. Our ARDL results suggest that there exists a conitegration among our variables when we use ARDL approachIt seems that trade openness does not exter any signficant impact in South Africa in the long term. However, we find a significant and negative (positive) impact on the inflation rate in Mexico (Turkey). NARDL approach enables us to make a distinction between the effects of positive and negative changes in the trade openness on the inflation rate. Employing NARDL estimations we find an evidence for the existence of a cointegrating relationship among the variables. In the long term we dont find any significant inflation impact of positive and negative changes in the trade openness in South Africa. On the other hand, both positive and negative changes exert a significant impact on the inflation rate in Mexico. Contrary to Mexico, in Turkey we conclude that only negative changes hava a significant effect on the inflation rate. To check the robustness our empirical findings we re-estimate NARDL models using the sum of exports and imports (share of GDP) rather than imports (share of GDP) as a proxy for the trade openness. Our main findings remain largely intact. We conlcude that the effects of trade openness on the inflaton rate greatly vary among even emerging market economies. We find a strong evidence for the argument that trade openness is associated with lower inflation rate in Mexico in the long run. However, we obtain a different result for Turkey in which we report a positive relationship. On the other hand, there is no relationship between the trade openness and inflation rate in South Africa.
Trade openness and inflation the relationship between: Nonlinear time series analysis for selected emerging market economies
Keywords: Ekonomi; Economics