Akış diyagramı temelli bir mikro denetleyici programlama paketi tasarımı - Bakkaloğlu, Mehmet (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2005)
Bu çalışmada mikro denetleyici ile yapılan tasarımların en zor bölümlerinden biri olan programlama ele alındı. Mikro denetleyici üreticilerinin sunduğu assembly kodlan ile program hazırlama adımlan incelendi. Assembly kodlan ile programlamanın güçlüğünü ortadan kaldıracak ve kullanımı benzerleri gibi başka programlama dili bilgisi gerektirmeyecek yeni bir programlama dili tasarımı araştırıldı. Bunun için formal uygulamada mikro denetleyici programlama adımlan içerisinde yer alan akış diyagramlarından yararlanılması amaçlandı. Görsel elemanlar, bloklar kullanılarak yapılacak programlama tasarımcıya her adımda büyük zaman kazandıracaktır. Bugün mevcut programlama dilleri için ciddi standartlaşma çalışmaları yapılması, beraberinde birtakım standart olması gereken özellikleri getirmiştir. Bu özellikler aynı zamanda programlama dilinin yaşam çemberi olarak ifade edilebileceği akışın en can alıcı noktasını oluşturmaya başlamışlardır. Bu bağlamda dikkat edildiğinde, bir yazılımın programlama dili olarak ifade edilebilmesi için yeni dilin yapısı ortaya konduktan sonra öncelikle hemen derleyici oluşturulmalıdır. Elde edilen sonuçlar ortaya konularak diğer uygulayıcılar motive edilmelidir. İleri uygulamalar ışığında derleyici değiştirilmeli ve ortaya konulan yeni dilin geliştirilmeye müsait olması gerekmektedir. En önemli hususlardan birisi de yapılan yatırımların korunması, üretkenliğin geliştirilmesi ve kalite garantisinin sağlanabilmesi için standartlaşma yoluna gitmek ve bu yolda ciddi adımlar atmaktır. (Woodman, 1993) Bu tezde ele alman, farklı bir bakış açısından programlama dili tasarımında uygulanan standartlaşma çabasının genel anlamdaki yazılım geliştirme uygulamalarına örnek olacağı kanaatindeyim. Sonuç olarak; Visual Basic ve Ms Access yazılımları ile oluşturulan bir platformda akış diyagramı temelli bir mikro denetleyici programlama paketi tasarımı gerçekleştirildi.

$£$£ In this project, "programming", as one of the most difficult parts in microcontroller based designs, was dealt with. Using assembly codes provided by microcontroller producers, program development steps were examined. A new programming language was explored aiming to get rid of the difficulty in programming with assembly codes and also let people without any experience and knowledge about programming work with microcontrollers. Thus, it was aimed to take advantage of flowchart diagrams, which play a significant role as one of the microcontroller programming steps in formal applications. Programming using visual elements and blocks provides designers to implement their projects in much shorter time. In the current period of time, the serious efforts for standardization of programming languages bring some new properties which should be interpreted in standard values all over the sector. These properties, also called as life cycle, build the most critical point of the flow. Meanwhile, to define a language as a programming language, just after mentioning the basics, the compiler has to be taken into account. By explaining the current results, other users should be motivated. The compiler also should be adapted to new advanced applications. In this case, tho most significiant points are to keep money in minimum values, to improve the productivity and to guarantee the quality. According to me, in this thesis, the different point of view for standartization will be a sample for other applications in software engineering. In conclusion, on a platform created by Visual Basic and Microsoft Access softwares a flowchart-based microcontroller programming package design is implemented.
Flow chart base programming software design for micro controllers
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering