Çocuklarda Üst Ekstremite Rehabilitasyonunda Leap Motion Sensörü Yardımı İle Yapılan Egzersizlerin Etkinliğinin Araştırılması - Tarakcı, Ela; Kasapçopur, Özgür; Akgül, Yusuf Sinan; Tarakçı, Devrim; Arman, Saime Nilay (My University, 2017)
Üst ekstremite etkilenimi nedeniyle çocukluk çağında en sık özürlülüğe yol açan hastalıklar; Juvenil İdiyopatik Artrit (JİA), Serebral Palsi (SP) ve Doğumsal Brakial Pleksus Yaralanması (BP)’dir. Bu hastalıkların ortak özelliği, altta yatan patolojiye bağlı olarak, üst ekstremitenin eklem hareket açıklığında kısıtlanma, kaslardaki kuvvet dengesizlikleri ve bu problemlerin yol açtığı kontraktür nedeniyle ortaya çıkan fonksiyonel yetersizliklerdir. Bu problemlerin tedavisinde rehabilitasyon uygulamaları büyük rol oynamaktadır ve rehabilitasyon süreci oldukça zordur. Aynı zamanda uzun solukludur ve hastalar için çoğu zaman yıldırıcıdır. Bu durum bilim dünyasını üst ekstremite rehabilitasyonunda yeni arayışlara yönlendirmektedir. Bu projede amaç, JİA, SP ve BP tanılı çocuklarda üst ekstremite rehabilitasyonunda Leap Motion sensörü yardımı ile yapılan egzersizlerin etkinliğinin araştırılmasıydı. Çalışmaya dahil edilen 72 hasta, hastalık gruplarına göre Leap Motion ve klasik tedavi olarak 6 gruba randomize edildi. Tüm gruplar 3 gün/8 hafta boyunca tedaviye alındı. Hastaların aktivite ve katılım Çocukluk Çağı Sağlık Değerlendirme Anketi (CHAQ) ile , aktivte performansı “Jebson El Fonksiyon Testi ve Dokuz Delikli Peg Testi ile kavrama ve çimdikleyici kuvvetler ise dinamometre değerlendirildi. Tedavi sonrası tüm gruplarda CHAQ, Jebson El Fonksiyon Testi, Dokuz Delikli Peg Testi, kavrama ve çimdikleyici kuvvetlerin skorlarında anlamlı değişim elde edildi (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmada tüm hastalık gruplarında tüm parametrelerde elde edilen sonuçlar benzerdi (p>0,05). Çalışmamızın sonuçlarına göre JİA, SP ve BP’li çocuklarda randomize kontrollü yöntemle ilk kez uygulanan Leap Motion Sensörü kontrollü rehabilitatif oyunlar etkin sonuçlar ortaya koymaktadır. Leap Motion sensörü kontrollü oyunlar, piyasada var olan sadece oyun amacıyla üretilen video oyunlarına yenilerinin eklenmesini sağlamıştır. Bu sayede fizyoterapistlerin yaratıcı gücü ile düşük maliyetli video bazlı oyunlardan bir egzersiz programı tasarlanabileceği ve Leap Motion sensörü kontrollü oyunlar ile yapılan egzersiz programının klasik egzersiz yaklaşımlarına alternatif bir tedavi hizmeti olabileceği kantitatif olarak kanıtlamıştır.
01.07.2017
Keywords: Serebral Palsi; Juvenil İdiyopatik Artrit; Leap Motion; Doğumsal Brakial Pleksus Yaralanması