Liderlik tarzlarının firma performansı ve çalışanların kuruma olan bağlılıklarına etkisi üzerine bir araştırma - Mimir, Mustafa (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2008)
Bu çalışmada, Türkiye genelindeki çeşitli işletmelerde görev yapan çalışanların bakış açısıyla, dönüşümsel ve etkileşimsel liderlik tarzlarının firma performansı ve çalışanın iş tatmini üzerindeki etkisi anket yöntemi yardımıyla oluşturulan veri setinden hareketle analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, uygulamanın gerçekleştirildiği işletmelerde etkileşimsel liderliğin, liderin gücü üzerinde etkisinin olmadığı, firma performansı ve çalışanın iş tatmini üzerinde ise pozitif bir etkisinin olduğu görülmüştür. Fakat etkileşimsel liderliğin, liderin gücü üzerinden firma performansı ve çalışanın iş tatmini ile anlamlı bir ilişkiye sahip olmadığı gözlemlenmiştir. Dönüşümsel liderliğin ise liderin gücü, firma performansı ve çalışanın iş tatmini üzerinde pozitif etkisi olduğu görülmüştür. Dönüşümsel liderliğin aynı zamanda liderin gücü üzerinden firma performansını ve çalışanın iş tatminini arttırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca dönüşümsel liderliğin, etkileşimsel liderliğe göre firma performansı üzerinde daha belirleyici bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır.

This study proposes that when the level of transactional and transformational leadership increases, the firm?s performance and job satisfaction rises by increasing the leader?s power. 182 employees from 36 organizations in Turkey completed measures of their leader?s styles and effectiveness, their firm?s performance and their job satisfaction. Regression analyses suggest that transactional leadership has no significant impact on leader?s power but is positively related with firm?s performance and employees? job satisfaction. However, the same results indicate that transactional leadership has no effect on firm?s performance and job satisfaction when leader?s power is used as a mediator. Furthermore, transformational leadership does have a positive impact on leader?s power, firm?s performance and job satisfaction. This result is confirmed when leader?s power used as a mediator. Finally, regression analyses indicate that transformational leadership relative to transactional leadership has a more prominent effect on firm?s performance.
A study on the effect of leadership styles on firm's performance and employees' job satisfaction
Keywords: İşletme; Business Administration