Elektronik terazilerin bağışıklık testleri için tem hücresi tasarımı ve uygulaması - Akdağ, Yahya (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Elektronik cihazların testleri için üretici firmalar her yıl laboratuvar kiralarına on binlerce dolar harcamaktadır. Bu maddi harcamalar yanında randevu tarihlerini beklerken kaybolan zaman ve kısıtlı test zamanları ile kayıplar katlanarak artmaktadır. Bu kayıpların önüne geçme fikri bu tez çalışması için temel teşvik unsuru olmuştur. Bu tez çalışmasında elektromanyetik bağışıklık test standartları ve eski elektromanyetik bağışıklık test sonuçları incelenerek tasarlanması hedeflenen TEM hücresi için temel tasarım parametreleri belirlenmiştir. TEM hücresi tasarımı ile ilgili gerekli literatür araştırması yapılarak, bu araştırma çıktıları ile teorik temeller kapsamında tasarım parametreleri belirlenmiştir. Belirlenen değerler simülasyon sonuçları ile desteklenerek prototip üretimi yapılmış, üretilen TEM hücresi AR-GE ortamında gerekli uygunluk testlerinden geçirilmiştir. Bağışıklık testlerinden kalan eski terazi kartlarına bağışıklık testleri tekrar uygulanarak, eski bağışıklık test sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Elektromanyetik bağışıklık testi için tasarlanan bu TEM hücresinin ön test ortamı olarak kullanıma uygun olduğu sergilenmiştir.

Every year companies spend tens of thousands of dollars on laboratory rents for testing electronic devices. Besides these financial expenses, the time wasted while waiting for the appointment dates and the limited test times increase exponentially the losses. The main incentive for this thesis is the idea of preventing these losses. In this thesis, electromagnetic immunity test standards and older versions of electromagnetic immunity tests have been examined and basic design parameters have been determined for the intended TEM cell. Necessary literature research related to TEM cell design has been made and design parameters have been updated by using theoretical basis. The updated values were supported by simulation results and prototypes were produced, applied the necessary measurement tests to the TEM cell which produced, immunity tests are re-applied to old failed electronic scale cards and results are compared. The results show that this TEM cell which is designed for electromagnetic immunity test, is suitable for use as a pre-test environment.
Design and application of a tem cell for immunity tests of electronic scales
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering