The effect of indolin-2-one derivatives on breast cancer - Yüncü, Nimet Şule (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)
Son analizler, meme kanserinin dünya çapında en yaygın malignitelerden biri haline geldiğini göstermektedir. Hastalık için kullanılan çeşitli tedavi stratejilerine rağmen, hala alternatif arayışlara ihtiyaç duyulmaktadır. İndolin-2-on türevlerinin kanser önleyici aktiviteye sahip olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada orijinal olarak sentezlenen farklı indolin-2-türevlerinin GY342, GY339, GY306, GY333, kanser önleyici etkisi iki farklı meme kanseri ve kanserli olmayan meme hücre hatlarında araştırılmıştır. Türevlerin hücre proliferasyonu, migrasyonu, kolonizasyonu, hücre döngüsü ve ölümü üzerindeki etkilerini belirlemek için MTT, yara iyileşmesi, koloni oluşumu testi, akış sitometrisi ile çift floresan boyama (AO/EtBr ve PI/DAPI) metodolojileri sırasıyla gerçekleştirilmiştir. İlaveten, bu süreçlerde yer alan anahtar proteinlerin değişimi de western blot ile araştırılmıştır. İndolin-2-on bileşiklerinin IC50 değerleri ve SI değerleri MTT sonuçlarına göre belirlenmiştir. Tüm bileşikler meme kanseri hücre canlılığını konsantrasyon bağımlı bir şekilde azaltırken; kanserli olmayan meme hücre hatları üzerine benzer konsantrasyonlarda aynı etki gözlenmemiştir. Bu sonuç, türevlerin kanserli olmayan hücrelerden ziyade kanser hücrelerine karşı daha seçici olduğunu işaret etmektedir. Çalışmamızda indolin-2-on türevlerinin hücre proliferasyonu, migrasyonu ve koloni oluşumu baskılarken; hücre döngüsünü tutukladığı ve hücre ölüm yolaklarını aktive ettiği belirlenmiştir.

Recent analyses indicate that breast cancer has become one of the most common malignancies worldwide. Despite various types of treatment strategies, it is necessary to search for more alternatives. It is shown with several reports that indolin-2-one derivatives have anti-cancer activities. Thus, in this study, anti-cancer effect of originally synthesized different indolin-2-one derivatives; GY342, GY339, GY306, GY333 were investigated in two breast cancer cells and a non-cancerous breast cell line. To expose the anti-carcinogenic effect of derivatives on cell proliferation, migration, colonisation, cell cycle and cell death; MTT, wound healing and colony formation assay, flow cytometry and double fluorescence staining (AO/EtBr and PI/DAPI) methodologies were performed, respectively. In addition, alteration of key proteins involved in those process were also evaluated by western blot techniques. IC50 and SI values of indolin-2-one compounds were calculated according to the MTT results, which indicated that all compounds reduced breast cancer cell viability in a concentration dependent manner. However, compounds were less effective on non-cancerous cells in similar concentrations indicating that compounds are more selective to cancer cells. Moreover, in a concentration dependent manner, compounds inhibited wound healing and colony formation caused accumulation of cells in S phase and activated cell death.
İndolin-2-one türevlerinin meme kanseri üzerindeki etkisi
Keywords: Biyoloji; Biology