Kalite maliyetleri ve uygulaması - Yiğit, İstemihan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 1998)
Bu çalışmada kalitenin maliyetlere etkisi ve Kalite Maliyetleri konusu, mevcut bir işletmede uygulama yapılarak incelenmiştir. Birinci bölümde; kalite kavramı tanıtılmış ve mevcut kalite sistemleriyle ilişkisi incelenmiştir. İkinci bölümde; kalite kavramı anlaşıldıktan sonra, kalitenin sağlanması için katlanılması gerekli olan maliyetler ve Kalite Maliyet Sınıfları incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde Kalite Maliyetlerinin aralarındaki ilişkiler üzerinde durularak kalite maliyetlerinde ne şekilde azaltılma sağlanabileceği üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde mevcut bir işletmedeki kalite çalışmaları sonucunda katlanılan kalite maliyetleri incelenmiş ve belirlenmiştir. Sonuçların değerlendirilmesi bölümünde ise; toplanan veriler doğrultusunda işletmedeki mevcut sistemde Kalite Maliyetleri arasındaki ilişkinin ne olması gerektiği üzerinde durulmuş ve mevcut yetersizliklerle ilgili olarak alınması gerekli olan tedbirler belirtilmiştir.

In this study the subject of Quality Costs and the effect of quality on costs are examined with an application in a firm. In the first chapter; the concept of quality is introduced and the relation between quality and Quality Systems is examined. In the second chapter; after the quality concept is understood, costs which are required to stand for supplying quality and Quality Cost Categories are examined. Also in this chapter; the relation between quality costs and how quality costs can be lessen is examined. In the third chapter; quality costs which are standed for quality studies are examined and determined in an existing firm. In the chapter Evaluation of The Results, by the direction of gathered datums, what should the relation between Quality Costs in the firm is examined. And the precautions which are related with the existing inefficiencies are determined.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Engineering Sciences; İşletme