Liderlik davranışları, örgütsel bağlılık ve iş tatmini ile firma performansı ilişkileri - Kurt, Burhanettin (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2010)
Bu çalışmada liderlik kavramı ile örgütsel bağlılık, iş tatmini ve firma performansı arasındaki ilişkiler araştırılmaktadır. Liderlik teorileri incelenirken modern liderlik yaklaşımları temel alınmakta ve liderlik davranışları; transformasyonel liderlik, ödül ile endekslenen liderlik ve lider üye değişim kalitesi olmak üzere üç boyutlu bir değişken olarak incelenmektedir. 58 adet firma yöneticisinden toplanan verilerin SPSS 11,5 ile değerlendirilmesi sonucunda a-)liderlik davranışı boyutlarından transformasyonel liderlik ile ödül ile endekslenen liderlik davranışı ve örgütsel bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişkinin varlığı ortaya çıkmakta; b-) transformasyonel liderlik ve lider üye değişim kalitesinin iş tatmini üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmekte, ve c-)iş tatmini ve örgütsel bağlılığın işletme performansı açısından taşıdığı önem bir kez daha doğrulanmaktadır. Sonuçlar tartışılarak yorumlanmaktadır.

In this paper, the relationships between leadership, organizational commitment, job satisfaction and firm performance are investigated theoretically and empirically. The modern management approach, is against to the entirely removal of the organizational conflict. Modern leadership theories among others form the focus of our study. Consistent with the modern leadership literature, leadership is taken as a three dimensional construct composed of transformational leadership, reward oriented leadership and quality of leader-member change. The results based on the analyze of date collected from 58 firm manager with SPSS 11,5 statistical program shows that: a-) transformational leadership and reward oriented leadership are positively and meaningfully related to organizational commitment, b-) transformational leadership and quality of leader-member change both have positive effect on job satisfaction, and c-) organizational commitment and job satisfaction are both positively and meaningfully related to firm performance. And finally it comes to a conclusion with these results.
The relationships between leadership behaviors, organizational commitment, job satisfaction and firm performans
Keywords: İşletme; Business Administration; Lider; liderlik; iş tatmini; örgütsel bağlılık; Leader; leadership; organizational commitment; job satisfaction