Markalaşma sürecinde turizmin planlama açısından ele alınışı: Sakarya örneği - Parıldı, Esra (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)
Son yıllarda kentlerin markalaşması, isteğe bağlı olmaktan çıkıp bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu sebeple kentlerin sahip oldukları özellikler ve değerler, kentlerin markalaşma çalışmalarında önemli yer tutmaktadır. Özellikle coğrafi, kültürel ve tarihi özellikler, markalaşma sürecinde şehrin imajının şekillenmesine katkıda bulunmuştur. Bu kapsamda bu çalışmada Sakarya ilinin; sahip olduğu coğrafi, tarihsel, kültürel özelliklerinin incelenerek marka kent olma potansiyeline katkı sağlayabilecek turizm değerlerinin saptanması ve marka yaratılma çalışmalarının planlanmasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Sakarya kentinin diğer kentlerle arasındaki rekabetçiliğini arttıracak olan özgün değerlerinin tespit edilmesi ve potansiyellerine göre geliştirmesi gereken yönlerin belirlenmesiyle uygulayıcılara kullanışlı bir veri sunmak hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında, Sakarya turizmine yön veren kurumlarda çalışan uzmanlarla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşülen, alanında uzman kişilerin, kentin turizm potansiyellerini değerlendirerek markalaşmasına yönelik altı açık uçlu soruyu cevaplamaları beklenmiştir. Ayrıca kentte uygulanan/planlanan turizme yönelik projelerin, marka kent kriterleri üzerindeki etkileri, uzmanlara yöneltilen "matris formu" aracılığıyla elde edilmiştir. Çalışma sonuçlarının, markalaşma çalışmaları sürecinde turizm potansiyellerinin değerlendirilmesi ve marka kent kimliği açısından ilgili literatüre katkı sağlaması hedeflenmektedir. Ayrıca, kurumlara ve Sakarya kentinde gelecekte yürütülecek araştırma ve uygulamalar için de yol gösterici yöntem ve sonuçlara sahip olacağı tahmin edilmektedir.

In recent years, the branding of cities has evolved from being optional to becoming a necessity. As a result, the unique characteristics and values of cities play a significant role in their branding efforts. Particularly, the geographical, cultural, and historical features have contributed to shaping the city's image in the branding process. In this context, this study aims to identify the tourism potential of Sakarya province by examining its geographical, historical, and cultural characteristics, with the intention of contributing to its potential to become a brand city and planning branding activities. The goal is to determine the distinctive attributes of Sakarya that will enhance its competitiveness among other cities and subsequently identify areas for development according to its potential, providing practitioners with valuable data. The study involved in-depth interviews with experts working in institutions guiding Sakarya's tourism. The experts were asked to evaluate the city's tourism potential and answer six open-ended questions related to its branding. Additionally, the impact of tourism projects, whether implemented or planned, in the city on city branding criteria was assessed through a matrix table. The findings of this study are expected to contribute to the evaluation of tourism potential and brand city identity during the branding process, adding to the relevant literature. Moreover, it is anticipated that the results will serve as guiding insights for both institutions and future research related to Sakarya.
Handling tourism in terms of planning in the branding process:The case of Sakarya
Keywords: Turizm; Tourism; Şehircilik ve Bölge Planlama