Proteinlerin dinamiğinin incelenmesi - Sekin, Figen (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2010)
Yapısal proteinler akışkan biyolojik yapılara bükülmezlik ve peklik sağlarlar. Çoğu yapısal protein fibröz proteindir, örneğin aktin ve tübülin monomerleri globüler ve çözülgen proteinler olmalarına rağmen polimerleştikleri zaman hücre iskeletinin parçası olan, uzun ve bükülmez lifler oluştururlar. Hücre iskeleti hücrenin şeklini ve büyüklüğünü korumasını sağlar.Aktin hücrede globüler (G) ve filamentöz (F) yapıda bulunmaktadır. Hücre içi aktin filamentleri yapısal görevi yanında hareket, kemotaksi, sekresyon ve hücre bölünmesi gibi pek çok hücresel işlevde ilgilidir. Monomerik G-aktin moleküllerinin ardışık sıralanarak polimerleşmesi sonucu ortaya çıkan zincir (heliks) F-aktin ismini almaktadır.Çalışmada kullanılan aktin tavşan çizgili kas dokusundan saflaştırıldı. Elde edilen aktinin miktarı spektroskopik yöntemle, saflığı ise gel filtrasyon kromatografi ve sodyum dodesil sülfat gel elektroforez (SDS-PAGE) ile test edildi. Aktin polimerleşme ve depolimerleşmesi viskozimetrik yöntemle, aktine bağlanan proteinlerden Alexa Fluor 595 kullanılarak floresan işaretleme yapıldı ve ölçümler gerçekleştirildi.

Structural proteins in biological fluids provide rigidity and constipation. Most structural proteins are fibrous proteins, such as actin and proteins even though they are soluable tubules monomers and polymers globular cytoskeleton time as part of the long and rigid fibers form. The cell cytoskeleton provides protection of shape and size of the cells. Globular actin in the cell (G) and filaments (F) is located in a building. Intracellular actin filaments by structural movement task, kemotax such as secretion and cell division is related to many cellular functions. Monomeric G-actin molecules as a result of the squential polymerization ranked emerging chain (helix) is the name of F actin.Used in the study actin, purified from rabbit skeletal muscle tissue. The resulting amount of actin spectroscopic method, the purity come filtration cromatography and sodium dodesil come electrophoresis (SDS-PAGE) and were tested. Actin polymerization and deploymerization viskosimetric methods, binding AEDANS and Alexa Fluor 595 by using the flouresans mark was made and measurements were performed.
Investigation the dynamics of proteins
Keywords: Biyofizik; Biophysics; Fizik ve Fizik Mühendisliği