İMKB firmalarının sermaye yapısı ve buna etki eden faktörler - Kaya, Özlem (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2004)
Sermaye yapısının araştırıldığı bu çalışmada temel amaç, iştetaeeipr sermaye yapısını etkileyen faktörleri belirleyerek, sermaye yapısının hangi durumda ve yönde değiştiğini ortaya koymaktır. Bu amaçla öncelikle şimdiye kadar yapılan çalışmalar incelenerek konu değerlendirilmiştir. Bizimde çalışmamızda faydalandığımız, sermaye yapısının işletenin değeriyle ilgisini araştıran belli başlı yaklaşımlardan yola çıkılarak belirlenen değişkenler çerçevesinde analizler yapılmıştır. Analiz kısmında İMKB'de işlem gören şirketlerin 1992-2001 yılları arasındaki bilanço ve gelir tablolarına ait verileri Excel programında düzenlendikten sonra SPSS istatistik programında 1243 gözleme dayanarak analizler yapılmıştır. Analizler yapıldıktan sonra sonuçların değerlendirilesi ile çalışmamız sonuçlandırılmıştır. Elde edilen sonuçlar daha önceki bulguları desteklemektedir. Buna göre şirketler, karlılığı arttıkça borç kullanımını azaltma yoluna gitmektedirler. Sektörde görece daha uzun yıllar faaliyette bulunan firmaların, daha güçlü bir finansal yapıya sahip olmalarından dolayı borç kullanmak yerine öz sermaye kullanımını tercih ettikleri gözlenmiştir. Çalışma 6 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde konuyla ilgili bir giriş yapıldıktan sonra 2. Bölüm'de konuyla ilgili yapılmış çalışmalar anlatılmıştır. Daha sonra 3. Bölüm'de araştırmanın hipotezleri açıklanmıştır. 4. Bölüm'de analizde kullanılan veri ve değişkenler tanımlanmıştır. Analiz sonuçları 5. Bölüm'de açıklandıktan sonra çalışma sonuçların değerlendirildiği 6. Bölüm'de tamamlanmıştır.

The main purpose of the study which we researched the structure of the capital to determine the factors which affect the structure of the capital so that we can research the capital structure of the company, that is, we can research in which circumstances and in what way has changed. In the light of the previous studies, we worked on the subject. By the help of certain approaches which research the relationship between the structure of the capital and the price of the company, we carried out a detailed analysis of variations which we took advantage of. In the section of analysis, after the data which are related to the balance-sheet and income tables of the companies operating in İMKB in the years between 1992 and 2001 are arranged in Excel programme, some analyses are done on the basis of 1243 observations in SPSS statistics programme. After the anailses are done, we have concluded with the evaluation of the results of the analysis. The recent results have supported the previous findings. In other words, the companies prefer not to take a loan as their profit increases. In the market, the companies which have been running for a long time prefer to use their own capital instead of borrowing due to having a powerful financial structure. The study consists of six sections. In the first section, we start with the introduction of the subject. In the second section, the studies about the subject are mentioned. Later, İn the third section, the hypotheses of the research are explained. In the fourth section, the data and variations are defined. After the results of the analysis are explained, the results of the research are evaluated in the last section.
The capital structure of İMKB companies and the factors which affect the structure of the capital
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İşletme; Business Administration