Entelektüel sermayenin çalışan bağlılığına etkisinde çalışan motivasyonu ve özelliklerinin aracı rolü - Çakmak, Faruk (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Günümüzün rekabet yoğun ortamında faaliyet gösteren işletmeler açısından, kendilerini rakiplerinden farklılaştırmak suretiyle rekabet avantajı sağlayacak gerekli adımların atılması, hedeflenen operasyonel ve finansal başarının elde edilmesi ve en nihayetinde de bu başarının sürdürebilir kılınması son derece önemli hale gelmiştir. Bu noktada sürdürülebilir başarının merkezinde; işletmelerin sahip olduğu insan kaynağını iyi tanımak ve optimum seviyede yararlanmak gelmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, literatürde belirtilmiş entelektüel sermaye, çalışan motivasyonu ve örgütsel bağlılık kavramlarının birbirleriyle etkileşimlerini anlamak maksadıyla keşfedici deneysel bir araştırma yaparak araştırma sonuçları üzerinde işletmedeki karar vericiler bu kavramlarla ilgili yol göstermektir. Çalışmadaki araştırma modeli ve hipotezler, literatürde yer alan araştırmalar ve sonuçlarının incelenmesi üzerine geliştirilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında ilk aşamada, saha araştırması yapılarak Türkiye Çağrı Merkezi sektöründe faaliyet gösteren lider bir işletmede çalışan 2500 çalışana anket atama yoluyla veriler toplanmıştır. İkinci aşama olan analiz aşamasında ise; SPSS ve AMOS programlarından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, entelektüel sermaye boyutlarının örgütsel bağlılığa pozitif yönde etki ettiği görülmüştür. Ayrıca aracılık etkisi bağlamında; çalışan motivasyonunun entelektüel sermaye ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide kısmi aracılık etkisine sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçtan hareketle, çalışmanın son bölümünde yönetimsel çıkarımlar, araştırmanın kısıtları ve gelecek çalışmalara yönelik öneriler tartışılmıştır. Yönetsel katkı olarak bu tez çalışmasının, entelektüel sermaye, çalışan motivasyonu ve örgütsel bağlılık dinamiklerinin önemini ön plana çıkararak insan kaynakları yönetiminin performansını maksimize edeceği değerlendirilmektedir. Ayrıca bu çalışmanın, değişkenler arasında direkt ve aracılık etkisi önermelerini içermesinden dolayı, örgütsel davranış alanında karar vericilere yol göstereceği öngörülmektedir.

It becomes extremely important for businesses operating in today's hard competitive environment that taking necessary steps to differentiate themselves from their competitors, achieving targeted operational and financial success, and ultimately making this success sustainable. At this point, at the center of sustainable success; It comes to knowing the human resources of businesses well and to benefit them at the optimum level. The main purpose of this study is to conduct an exploratory empirical research in order to understand the interactions between the concepts of intellectual capital, employee motivation and organizational commitment stated in the literature, and to guide decision makers in the business on these concepts based on the research results. In application side of study, a survey that consists of 2500 participants is carried out in a leading call center firm in Turkey in order to gather related data corresponding to research concepts and categories. In the analysis phase of the second stage; SPSS and AMOS programs were used. As a result of the research, it has been observed that the dimensions of intellectual capital have a positive effect on organizational commitment. Also in the context of mediation effect; It has been determined that employee motivation has a partial mediating effect on the relationship between intellectual capital and organizational commitment. Based on this result, managerial implications, limitations of the study and suggestions for future studies are discussed in the last part of the study. As a managerial contribution, it is considered that this thesis will maximize the performance of human resources management by emphasizing the importance of intellectual capital, employee motivation and organizational commitment dynamics. In addition, it is predicted that this study will guide decision makers in the field of organizational behavior, since it includes direct and mediating effects among variables.
The role of the intellectual capital as an intermediary in the motivation and characteristics of employees working on their commitment
Keywords: İşletme; Business Administration