Yarı mamul politetrafloroetilen'in saf ve alaşımlı olarak üretiminde basınç etkisinin belirlenmesi. - Gül, Arif (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2007)
Yarı Mamul Politetrafloroetilen'in saf ve alaşımlı olarak üretimindebasınç etkisinin belirlenmesi.YAZAR ADI: Arif GÜLPolitetrafloroetilen (PTFE), Teflon (Dupont tescilli markası), Fluon (ICI tescillimarkası), Hostaflon (Hoechst tescilli markası) ticari isimleri ile tanınan birfloropolimerdir. PTFE karbon ve flor atomlarından oluşan molekül yapısından dolayıüstün özelliklere sahiptir. Kimyasal dayanımı yüksek olup, bunun sonucunda kimyave gıda sanayisinden uzay sanayisine kadar oldukça geniş kullanım alanları vardır.Sıcaklığa dayanımları oldukça iyi olduğundan -200ºC'den +260ºC'ye kadar olansıcaklık bandında güvenli bir şekilde kullanılabilirler. PTFE'nin sanayidesızdırmazlık contası başta olmak üzere, muhtelif makina parçası ve piston segmanıgibi geniş kullanım alanları mevcuttur.Ancak saf PTFE'nin bazı kullanım yerlerinde yetersiz kalan fiziksel vemekanik özelliklerini geliştirmek amacıyla, PTFE'ye polimerizasyon sırasında bazıdolgu maddeleri eklenerek PTFE alaşımları imal edilmektedir. Alaşımlı PTFEparçalar da, saf PTFE parçalar gibi diğer plastikler için uygulanan yöntemlerdenfarklı özel imalat işlemleri ile imal edilirler.Bu tezde, PTFE'nin hammaddeden yarı-mamul haline getirilmesi sürecindekilit rol oynayan basınç parametresinin değişiminin saf ve alaşımlı PTFE türlerindekimalzemelerin mekanik özelliklerine olan etkisi deneysel olarak incelenmiştir.Preform basıncın ideal (tavsiye edilen) basınca kadar artırılmasının malzemeninmekanik dayanımını artırdığı deneysel olarak belirlenmiştir. Ayrıca PTFE'nin genelözellikleri ve sanayideki kullanım alanları detaylı olarak anlatılmıştır.

Effects of pressure on manufacturing unfilled (virgin) and filled compoundsof semi finished Polytetrafluoroethylene.AUTHOR: Arif GÜLPTFE which is commercialy known as Teflon (Dupont registered trademark),Fluon (ICI registered trademark), Hostaflon (Hoechst registered trademark) is a wellknown fluoropolymer among fluorine polymers. It has some preferable propertiesbased on its strong bonds between carbon and fluor atoms. It has wide range ofworking temperature starting from -200ºC to +260ºC. PTFE also has betterresistance against chemicals and acids compare to the other plastics used in industry.PTFE can be used in wide range of applications from food, chemical to the aerospaceindustries. Some of main PTFE applications are sealing ring, various mechanicalparts and piston segments.The physical and mechanical properties of unfilled (virgin) PTFE are not metthe requirement of some applications in industry. In order to increase physical andmechanical strength of PTFE, some chemical (carbon, fiber etc.) and/or alloys(bronze etc.) should be added to the unfilled (virgin) PTFE during polymerizationprocess.In this thesis, the effect of preform pressure on physical and mechanicalproperties of semi finished unfilled (virgin) and filled compounds of PTFE has beenexperimentally studied. It has been shown that increasing preform pressure up to theideal (recommended) pressure point, increases mechanical strength of semi finishedunfilled (virgin) and filled compounds of PTFE. In this thesis general properties ofPTFE are also discussed.
Effects of pressure on manufacturing unfilled (virgin) and filled compounds of semi finished polytetrafluoroethylene.
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Engineering Sciences