Enerji restorasyonu - Kurtulan, Ayşegül (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2007)
Elektrik kesintilerinin çoğu dağıtım sistemlerinde oluşan problemler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Uzun süreli kesintilerden sonra dağıtım sisteminin tekrar enerjilendirilmesi şebeke için önemli bir problemdir. Müşterilerin kullandığı cihazları kontrol etmek mümkün olmadığından şebeke en kötü kalkış şartlarına hazır olarak kurulmalıdır. Tekrar enerjilendirme normal güç gereksiniminin 2-5 kat daha fazlasına ihtiyaç duyar. Kalkış anında yüksek kalkınma akımları cihaz gerilimini minimum başlangıç geriliminin altında bir değere indirir. Bu şartlar altında yük, gerilimi düşük tutan yüksek kalkınma akımını çekmeye devam edecektir. Bu çalışmada, kalkış anında başarılı bir restorasyon için kalkınma akımının büyüklüğünü ve kalkış yükünün güvenli boşluğunu tahmin etmek için gereken detaylar incelenmiştir. Bunun yanı sıra Kocaeli İli'ne ait iki bölgenin yük araştırması yapıldı ve yük araştırmasında bulunan sonuçlara göre simülasyonları yapıldı ve yük karakteristik grafikleri çizdirildi.

Most of the customer outages are the results of some problems related to distribution systems. The re-energization of a distribution system poses a severe problem for a utility after outages. Since there is no practical way to control equipment usage by the customer, the utility must be prepared for the worst start-up condition. A re-energization may require two to five times the normal power requirement. At the instant of start up, high inrush currents will depress voltage to a value that may be below the minimum starting voltage of the equipment. Under this condition the load will continue to draw high inrush current that will keep the voltage low. In this study, the start-up phenomenon has been examined in great detail in order to predict the size of the inrush current and a safe margin of start-up load for a successful restoration. Additionally, the load of two sites that belong to Kocaeli City are investigated and according to the this results the load investigation simulations and load characteristic graphics are performed.
Power systems restorations
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering