Güneş enerjisi ile kurutma - Düzer, İbrahim (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2003)
Bu çalışmada Türkiye'nin Güneş Enerji potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesine yönelik önemli yöntemlerden biri olan kurutma incelendi, özellikle tarıma dayalı ekonominin ağırlığını kaybetmediği ülkemizde güneş enerjisinden en iyi şekilde faydalanma yöntemlerinden olan ürünlerin güneş enerjisi ile kurutulması konusu irdelendi. Tarım ürünlerinin uzun süre saklanabilmeleri kurutma, konserve yapmak gibi yöntemlerle mümkündür. Ülkemizde etkin bir tarım politikası olmaması nedeniyle arz talep dengesi sağlanamadığından tonlarca ürün çürümeye bırakılmaktadır. Bu ürünlerin ekonomiye kazandırılabilmesinin yöntemlerinden biri de ürünlerin kurutularak uzun süre muhafaza edilerek kullanım ömrünün arttırılmasıdır. Kurutma ve kurutmayı etkileyen faktörler üzerinde duruldu. Kurutma teknolojilerinden Güneş Enerjili Kurutma sistemleri incelendi. Sistematik bir çeşitlendirme yapıldı. Güneş altında doğal kurutma ile güneş enerjili kurutma sistemleri arasındaki farklar ortaya kondu. Güneş enerjisi ile kurutma prensipleri ve teorisi ayrıca Avrupa'daki ve Türkiye'deki güneş enerjili kurutma potansiyeli incelendi. Ülkemizdeki kurutulmuş gıdaların dış ticaretteki payı ve yapılması gerekenler irdelendi.

In this study, especially solar drying method was investigated. The agricultural economy still has an important role in our economy, therefore the benefits of solar energy in drying process need to be considered as an alternative energy resource. Agricultural products ar kept in healty conditions for a long period of time before using by drying or preserving processes. Thousands of tons of crops ar wasted due to absence of any effective agricultural policy to establish the balance between supply and demands. By extending the lifes of unused partion of crops by drying process, an extra value can be introduced in economy. Although economical aspect of drying process is important detailed investigation on this area is out of our knowledge. So in this study solar drying systems were investigated comparatively with other drying methods and the factor effecting on drying process were studied in a systematic. The differences between drying in the open air under sun and drying in the solar energy systems have been investigated. Moreover the principles and therories of drying methods by solar energy were given and solar energy potential in Turkey and European countries were compared. Last some statistical information on the role and percentage of dried product in the total export were given and the way of improve the portion of dried products were also suggested.
Solar energy drying
Keywords: Enerji; Energy