Döner sermayeli işletmelerin yapısı, muhasebe düzeni ve uygulaması - Akay, Mehmet Salih (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2002)
Devlet üzerine düşen görevleri yerine getirirken ekonomik faaliyetlerde de bulunmak zorundadır. Bu hizmetler sırasında meydana gelen atıl kapasiteyi değerlendirmek ve gelir elde etmek maksadıyla döner sermayeli işletmeler kurulmuştur. Başlangıçta çok dar alanda uygulama imkanı olan döner sermayeli işletmeler, bünyesindeki kurumlara ek gelir imkanı sunması ve giderlerde serbestlik sağlaması sebebiyle çok tercih edilir olmuşlar ve sayılan oldukça artmıştır. Bu çalışmada, döner sermayeli işletmelerin yapısı, muhasebesi ve uygulaması üzerinde durulacak; özellikle Döner Sermayeli İşletmeler Muhasebe Yönetmeliği ayrıntılı olarak incelenerek, işlemlere açıklık kazandırılacaktır. Birinci bölümde, konunun genel olarak izahı yapılacaktır. İkinci bölümde; döner sermayeli işletmelerin tanımı, hukuki dayanağı, kuruluş amacı, özellikleri, sınıflandırması, hazineye kalkılan, yönetim ve örgüt yapılan üzerinde durulacaktır. Üçüncü bölümde; döner sermayeli işletmelerin muhasebe düzeni ve hesap planı örneklerle izah edilecektir. Dördüncü bölümde; döner sermayeli işletmelerin denetimi ve bu maksatla düzenlenen defter ve belgelerin izahı yapılacaktır. Beşinci bölümde; bu konuda iki döner sermaye işletmesinde yapılan uygulama örnekleriyle açıklanacaktır.

p£AC ^'^5.VVy; Government, when performing the missions of its own, also has to do the economiç&U^ activities. Meanwhile serving, government has to establish companies with revolving funds to utilize the idle capacity and obtain income. At the beginning the companies with revolving founds which could only have a limited application area has been prefered more and increased because they could create income for the companies existing in their structure and supply a freedom for the expenses. In this study the structure, accounting and application of the companies with revolving funds will be examined and especially The Accounting Regulations Of The Companies With Revolving Funds will be investigated with details and transactions will be made more clear. In the first section, subject will be explained generally. In the second section; the description, the legal basis, the aim of the establishment, specialities, classification, the contribution to the government treasury management and organization structure of the companies with revolving funds, will be studied. In the third section; the accounting structure and plan of the companies with revolving funds will be explained with examples. In the fourth section; the inspection and the records kept for inspection and the documents used for it will be examined. In the fifth section; an example including an application with two companies with revolving funds will be explaines with samples.
The Stucture, accounting and application of the companied with revolving funds
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İşletme; Business Administration