Algılanan kurumsal itibarın, iş tatmini, görev performansı ve örgütsel bağlılığa etkisi: Eğitim sektörü çalışanları üzerine bir araştırma - Kalaycı, Fatma Tatlı (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2019)
Algılanan kurumsal itibar, örgütsel bağlılık, görev performansı ve iş tatmini önemle üzerinde durulan ve oldukça çalışılan konuların başında gelmektedir. Çalışanların örgütleriyle ilgili olan olumlu ve güçlü duyguları örgütlerin devamlılığı ve verimliliği açısından önemlidir. Bu çalışma; Algılanan kurumsal itibarın örgütsel bağlılık, görev performansı ve iş tatmini arasındaki ilişkinin yönü ve düzeyini inceleyebilmek amacıyla İstanbul ilinde devlet üniversitelerinde görev yapan akademik personel üzerinde kolayda örnekleme ile elden anket dağıtımı yapılarak tamamlanmıştır. Araştırmanın amacı ve hipotezleri kapsamında saha çalışmasında kullanılan anket formu 2 bölümden oluşmaktadır. Anket formunun ilk bölümünde katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum, akademik unvan ve çalışma süresinin sorgulandığı demografik özelliklere ait sorular yer almaktadır. İkinci bölümünde ise; kurumsal itibar, görev performansı, iş tatmini ve örgütsel bağlılık ölçümüne ilişkin sorular yer almaktadır. Literatürden elde edilen ölçeklere dayanarak oluşturulan 27 soruluk anket formu, ulaşılan 400 akademik personele dağıtılmış olup bunlardan 287 adedi geri dönmüş ve değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş ve bu kapsamda araştırma hipotezlerinin test edilmesi amacıyla gerçekleştirilen faktör, güvenirlilik ve geçerlilik, korelasyon, regresyon, ara değişken etkisi, bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü ANOVA analizleri yürütülerek sonuçlar yorumlanmıştır. Bu bağlamda yapılan regresyon analizinde 3 adet model kurularak, bu modellerde 7 adet hipotez test edilmiştir. Elde ettiğimiz sonuçlara göre bütün değişkenler arasında pozitif yönlü bir ilişkiye rastlanılmıştır.

Perceived corporate reputation, organizational commitment, task performance and job satisfaction are among the issues that are emphasized and highly studied. Positive and strong feelings about employees ' organizations are important in terms of the continuity and efficiency of organizations. This study was completed in order to examine the direction and level of the relationship between organizational commitment, task performance and job satisfaction of perceived corporate reputation. The survey form used in study within the scope of the purpose and hypothesis of the research consists of two parts. In the first part of the questionnaire, questions about gender, age, marital status, academic title and demographic characteristics of the participants are asked. The second part includes questions about corporate reputation, task performance, job satisfaction and organizational commitment measurement. 27 questionnaires based on the scale obtained from the literature were distributed to 400 academic staff and 287 of them were returned and evaluated. The data were analysed using SPSS program and the results were interpreted by conducting factor, reliability and validity, correlation, regression, intermediate variable effect, Independent sample t test and one-way ANOVA analyses for the purpose of testing the research hypothesis. In this context, 3 models were set up in the regression analysis and 7 hypotheses were tested in these models. According to the results obtained, there was a positive relationship between all variable.
The impact of perceived corporate reputation, job satisfaction, task performance, and organizational commitment: A study of education sector workers
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; İşletme